Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Ťažký sneh a ľad poškodili strechu hokejového štadióna v Poprade

Topiaci sa sneh a ľad poškodili strechu na zimnom štadióne v Poprade. Tá by však nemala ohroziť jeho chod ani bezpečnosť ľudí, ktorí sa tam nachádzajú.

(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

Strecha zimného štadióna je naprojektovaná tak, aby topiaci sa sneh padal do strešných zvodov. Tento rok je však pre množstvo snehu i výkyvy teplôt extrémny, čo spôsobilo menšie poškodenie strechy, keď vplyvom zosuvu ľadu došlo na dvoch zvodoch k odtrhnutiu spolu približne dvoch metrov plechu“, informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

V piatok (1.3.) mesto požiadalo hasičov o pomoc pri odstránení uvoľneného plechu, aby ani v prípade silnejšieho vetra nemohlo dôjsť k nebezpečnej udalosti. „Celú situáciu už riešime ako poistnú udalosť a v blízkej budúcnosti poškodenie odstránime. Toto poškodenie strechy neohrozuje bezpečnosť prevádzky zimného štadióna a nemá vplyv na bezpečnosť návštevníkov hokejových zápasov“, ubezpečil hovorca.

Situácia, ktorú spôsobuje sneh zosúvajúci sa zo strechy zimného štadióna, si však vyžiadala aj ďalšie mimoriadne opatrenia. Okrem opáskovania štadióna boli vyvesené upozornenia, zároveň bol vstup na štadión zabezpečený prioritne cez služobný vchod. V minulosti sa sneh zo strechy štadióna neodhadzoval, keďže nie je možné poslať na strechu pracovníka z dôvodu nemožnosti zabezpečiť dostupnými prostriedkami bezpečnosť pri práci. „V tejto súvislosti sme v predchádzajúcich dňoch už dvakrát zavolali na pomoc hasičov, ktorí s podporou svojej špeciálnej techniky pomáhali uvoľniť sneh zo strechy“, upozornil Galajda.

Služobný vstup ani vstupy pre verejnosť podľa neho nie sú ohrozené. Samospráva však občanov žiada, aby nevstupovali do opáskovaných zón pod zvodmi na bočných stranách štadióna. Podľa informácií od samotných hasičov je zhodenie nahromadeného ľadu z okrajov striech mimoriadne komplikované, pretože je tam niekoľko vrstiev na sebe nahromadeného ľadu, ktorý sa len veľmi ťažko darí rozrušiť a zároveň môže predstavovať riziko aj pre hasičov a zasahujúcu techniku.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK