Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Riaditelia SOŠ chcú mať kompetenciu presúvať peniaze v rozpočte

Riaditelia stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) nesúhlasia s tým, aby sa presun peňazí medzi kapitolou mzdy a kapitolou tovary a služby, dal realizovať len so súhlasom odborovej organizácie.

Na porade riaditeľov v Prešove sa dnes zhodli na tom, že kompetenciu presunu by mal mať manažment škôl po súhlase zriaďovateľa. K tomu pripravujú deklaráciu, ktorú by mal predseda PSK Peter Chudík prezentovať na najbližšom stretnutí so zástupcami rezortu.

Podľa Chudíka je momentálne v školstve dosť peňazí, ale problém je v ich rozdeľovaní. Dodal, že na základe požiadavky školských odborárov vzniklo nariadenie vlády SR o rozdelení 100 percent normatívu na mzdy a 80 percent na tovary a služby pre jednotlivé školy v ich zriaďovateľskej pôsobnosti.

Stáva sa, že sme síce v globále v pluse vyše 2,2 milióna eur, ale máme školy, ktoré budú vykazovať dlhy, a to preto, lebo majú peniaze navyše na mzdy a odvody, ale nemajú peňazí na tovary a služby“, hovorí predseda VÚC.

Doplnil, že majú viac takých škôl, ktoré sú v rozpočtovaných zdrojoch v plusových číslach, ale chýbajú im peniaze kapitole tovarov a služieb.

Príkladom je Stredná zdravotnícka škola v Prešova, ktorá má o 295.000 eur viac na mzdy a odvody, ale chýba jej 152.000 eur na tovaroch“, vysvetlil predseda. Dodal, že keď nebudú odbory súhlasiť s presunom, môže sa stať, že škola nebude mať na zaplatenie nejakých faktúr a odstavia ju napríklad od energie, hoci celkovo bude mať v rozpočte dosť peňazí.

Samospráva i riaditelia chcú podľa Chudíka dosiahnuť to, aby sa 100 percent normatívu rozpisovalo na zriaďovateľa, a nie na jednotlivé školy. Je presvedčený, že školy sú schopné aj takto garantovať dohodnuté päťpercentné a možno aj sedempercentné zvýšenie miezd.

Stredná odborná škola podnikania v Prešove má v rozpočte nad normatív zhruba 106.000 eur. Jej riaditeľ Stanislav Kuchta tvrdí, že vlani prijal 24 racionalizačných opatrení.

Týkali sa znižovania úväzkov učiteľov, počtu nadčasových hodín, došlo aj k zníženie stavu pracovníkov. Okrem toho sa nám podarilo získať aj iné zdroje“, vysvetľuje riaditeľ.

Podľa neho doterajší systém fungovania v rámci PSK, keď riaditelia vedeli operatívne vstupovať do jednotlivých položiek, bol veľkým pozitívom. Považuje za správne, aby riaditeľ strednej školy mal takúto kompetenciu.

Nemôžem súhlasiť s tým, aby odborová organizácia mne ako riaditeľovi školy nariaďovala, ako mám presúvať finančné prostriedky. Som riaditeľom, preberám na seba úplnú zodpovednosť spolu s manažmentom. My vieme najlepšie posúdiť, kde je potrebné tieto finančné prostriedky presúvať“, tvrdí Kuchta.

Napriek tomu si myslí, že konkrétne na jeho škole by sa s odborármi vedel dohodnúť, ale ak so to niekde riaditeľom nepodarí, môžu sa dostať do vážnych finančných problémov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK