PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11692/pisomne_maturity_v_presovskom_samospravnom_kraji.html

Písomné maturity v Prešovskom samosprávnom kraji

Z matematiky maturuje v Prešovskom kraji takmer o 2 800 študentov menej

Písomné maturity v Prešovskom samosprávnom kraji tento týždeň absolvuje 9 317 študentov stredných škôl, o 373 menej ako v uplynulom školskom roku.

Na území kraja sa nachádza spolu 120 stredných škôl, na ktorých v dennom štúdiu študuje 39 431 žiakov. Z tohto počtu je 80 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK s celkovým počtom žiakov 30 306 v dennom štúdiu.

Maturanti dnes začali testom a slohovou prácou zo slovenského jazyka a literatúry. Z angličtiny bude zajtra maturovať 6 530 žiakov a 1 978 študentov absolvuje skúšku z nemeckého jazyka.

Maturitnú skúšku z ruštiny si vybralo 589 detí. Kým minulý rok absolvoval maturitu z francúzštiny len jediný študent v kraji, v tomu roku si francúzštinu zvolilo 29 žiakov, hoci len na úrovni B2. Vo štvrtok čakajú na žiakov testy z matematiky. V tomto predmete došlo k výraznému prepadu počtu maturujúcich žiakov. Kým minulý rok maturovalo v Prešovskom kraji z matematiky 4 112 študentov, v tomto roku test z matematiky absolvuje len 1 328 maturantov – o 2 784 menej.

Špecialitou Prešovského kraja je maturita z ukrajinského jazyka, ktorá v piatok čaká na 31 študentov Spojenej školy Tarasa Ševčenka v Prešove. Aj tu sa počet maturantov znížil z minuloročných 53 na tohtoročných 31. Táto jediná stredná škola s vyučovacím ukrajinským jazykom na Slovensku má spolu 92 žiakov.

Náhradný termín na vykonanie externej časti a písomnej formy internej časti maturít bude závisieť od počtu prihlásených žiakov a predbežne by sa mal konať v termíne 16. – 19. apríla.

Po písomných maturitách čakajú na žiakov ústne maturitné skúšky. Odporúčané obdobie na ich realizáciu je stanovené od 20. mája do 7. júna. Termín si určí každá škola individuálne.

 
13.3.2013 | Autor: Veronika Fitzeková | Samospráva | čítané: 962 krát