Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Najnovšia výstava F. Vica nesie názov Zbojníci na Slovensku včera, dnes a zajtra

Výstavu kresleného humoru Fedora Vica s názvom Zbojníci na Slovensku včera, dnes a zajtra, otvorili v priestoroch Krajského múzea v Prešove.

(foto: TASR)
(foto: TASR)

Venovaná je 300. výročiu popravy Juraja Jánošíka.

Vicov kreslený humor so zbojníckou tematikou začal uverejňovať ešte v 60. rokoch minulého storočia časopis Roháč. Od roku 1965 v ňom začal pravidelne vychádzať Vicov zbojnícky seriál s názvom Dereš. Prvý výber z neho vystavoval autor v Prešove v roku 1968, a to tesne po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Táto výstava bola na dlhé roky jeho poslednou. K vystavovaniu seriálu Dereš sa vrátil následne až po 20 rokoch.

Po novembrovej revolúcii sa Dereš zároveň vrátil po dlhej pauze na stránky Roháča. V nasledujúcich rokoch spolupracoval spomínaný autor s viacerými denníkmi a týždenníkmi, kde sa prostredníctvom svojich kreslených zbojníkov vyjadroval k aktuálnej spoločensko-politickej situácii v Česku i na Slovensku.

Jánošík a jeho družina sú pre vykreslenie pomerov na Slovensku podľa Vica stále vhodnými sprostredkovateľmi. "Zbojníci sa pohybujú medzi nami stále aj v súčasnosti. Výstave v Krajskom múzeu v Prešove som dal v tejto súvislosti príznačný názov Zbojníci na Slovensku, včera, dnes a zajtra. Zbojníci žijú stále medzi nami a možno, že sú aj horší než tí legendárni, a s tým treba niečo robiť", povedal pre TASR.

F. Vico sa narodil v roku 1944 v Šapinci na východnom Slovensku. Okrem množstva spomínaných kresieb je zároveň autorom seriálu o Rusínoch a zakladateľom, ako aj organizátorom medzinárodnej súťaže kresleného humoru s názvom Zlatý súdok.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK