PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11722/dobry_festival_privita_dalsiu_legendu_dnb.html

Dobrý Festival privíta ďalšiu legendu DNB

Tohto roku si pre nás organizátori pripravili vystúpenie ďalšieho velikána drum'n'bassu, bude ním Bristolský rodák Roni Size.
Roni Size

Organizátori Dobrého Festivalu nám už niekoľko sezón po sebe prinášajú to najlepšie z domácej, ale aj zahraničnej hudobnej produkcie. Okrem interpretov akustickej, či houseovej hudby sa im darí pozývať k nám zvučné mená hudobného štýlu drum'n'bass.

Ryan Owen Granville Williams alias Roni Size je známa legenda, ktorá má bezpochyby jednu z najväčších zásluh na masovom rozšírení drum'n'bassu po celom svete. Tento Bristolský rodák, syn jamajských imigrantov začínal s hudobnou produkciou už ako šestnásťročný. Williamsa najviac ovplyvnili bluesové a reggae rytmy sedemdesiatych rokov. Navštevoval house párty, kde sa učil základom hudobnej produkcie za pomoci gramofónov, mixážnych pultov, bicích automatov a samplérov.

Jedným z jeho prvých spolupracovníkov bol Kirk Thompson alias DJ Krust. Do povedomia verejnosti sa Roni Size dostal až v roku 1997 ako zakladateľ a vedúci drum and bassového kolektívu Reprazent. V tom istom roku získal cenu Mercury Prize za album New Forms. Vďaka teraz už klasike, ‘Watching Windows’, ‘Heroes’, či ‘Brown Paper Bag’ sa tento album stal pomerne rýchlo platinovým.

V roku 1999 spolu s DJ Die a Leonie Laws vydal Roni Size album pod menom Breakbeat Era. O rok neskôr sa vrátil do projektu Reprazent a vydal album In The Mode. V roku 2002 vydal Roni Size album Touching Down. Bol to jeho čisto sólový album a zároveň aj z jeho dovtedajšej tvorby najpredávanejší.

V roku 2008 Roni znova oprášil projekt Reprazent vydaním deluxe edície albumu New Forms 2 pod vydavateľstvom Universal.

Roni Size najčastejšie spolupracoval s DJ Krustom a Dynamite MC. Spolupracoval ale aj s umelcami ako Cypress Hill, Method Man, či Zack de la Rocha z Rage Against The Machine. V septembri roku 2009 vystupoval Roni Size s orchestrom BBC v spolupráci so skladateľom Williamom Goodchildom pri príležitosti znovuotvorenia Colston Hall v Bristole.

Roni Size vystúpi na tohtoročnom Dobrom Festivale v sobotu (22.6.2013) v stane Šariš dobrá piváreň, ktorý je pod produkčnou taktovkou tímu Back2love.

Ďalšími hosťami tohoto tanečného stánku bude v piatok (21.6.2013) Giom (UK), Kitten and the Hip (UK). V rámci houseovej Back2love night v tanečnom stane vystúpi Lucas Hulan (CZ) a domáci Overhaul a Gurry feat. GAPA sax...

Kvalitnú DNB druhý deň nebude zabezpečovať len velikán Roni Size (UK), či charizmatická priekopníčka tohto štýlu v Čechách IM Cyber (CZ), ale aj domáci zástupcovia DNB scény...

Dobrý Festival 2013 sa bude konať na Amfiteátri v Prešove v piatok a sobotu (21. a 22. júna. 2013).

Lístky sú v predpredaji v sieti Ticketportal. Prešovčania si ich môžu zakúpiť aj v Mestskom Informačnom Centre na Hlavnej ulici.

 
8.4.2013 | Autor: smARTin | Kultúra a voľný čas | čítané: 3527 krát