PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11732/silnemu_vetru_podlahlo_v_tanape_priblizne_7000_stromov.html

Silnému vetru podľahlo v TANAPe približne 7000 stromov

Približne 7000 stromov, viac ako 5500 metrov kubického dreva na území Tatranského národného parku (TANAP) v správe Štátnych lesov (ŠL) TANAPu neodolalo náporu piatkového vetra.
(foto: TASR)
(foto: TASR)

Najväčšie škody v lesoch zanechal za sebou vietor v ochrannom obvode Tatranské Matliare, Štrbské Pleso a v ochrannom obvode Vyšné Hágy“, konštatoval námestník riaditeľa ŠL TANAPu Pavol Fabian.

Ako zápalky padali zväčša suché stromy, ktoré v území TANAPu v minulých rokoch zničil lykožrút. Keďže vietor stromy vyvracal alebo lámal väčšinou v 5. stupni ochrany prírody, kalamitné drevo zostane na mieste. Kmeňmi stromov zavalené, a tak nepriechodné, zostali z piatka (15.3.) na sobotu (16.3.) značkované turistické chodníky najmä v oblasti Hrebienka, Rainerovej chaty, Veľkej Studenej doliny a Velickej doliny.

Najväčší počet stromov odstraňovali lesníci a pracovníci Strediska terénnych služieb (STS) ŠL TANAPu už na druhý deň po víchrici na magistrále v úseku od mapy nad Rainerovou chatou až po Rázcestie nad Zamkovského chatou. V sobotu bol priechodný už aj úsek modro značeného turistického chodníka od Rainerovej chaty po Húpačky vo Veľkej Studenej doline a zeleno značený turistický chodník v úseku od Rázcestia pod Húpačkami po Rázcestie pri Vodopádoch Studeného potoka.

Dnes prerezávajú pracovníci STS ŠL TANAPu úsek modro značeného turistického chodníka vedúceho Veľkou Studenou dolinou od Rainerovej chaty až po hornú hranicu lesa a úsek zeleno značeného turistického chodníka pod Velickým mostom vo Velickej doline. „Ak sa silný nárazový vietor v najbližších hodinách Tatrám vyhne, od zajtra budú priechodné všetky značkované turistické chodníky na území TANAPu“, upozornil Fabian. Silný vietor poškodil aj niektoré účelové zariadenia ŠL TANAPu, pričom škoda na majetku štátu presiahla 5200 eur.

Na hrebeňoch Tatier varuje pred silným nárazovým vetrom
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre časť Slovenska výstrahu 2. stupňa pred silným nárazovým vetrom. Platí do utorka 19. marca do 06.00 h.

Na hrebeňoch Tatier v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu (90 až 126 kilometrov za hodinu).

Táto rýchlosť je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, a prináša so sebou vysokú pravdepodobnosť spôsobenia škôd.

 
18.3.2013 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1426 krát