PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11746/bulharsko_ma_zaujem_otvorit_v_presove_honorarny_konzulat.html

Bulharsko má záujem otvoriť v Prešove honorárny konzulát

Vo štvrtok 21. marca prijal predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Bulharskej republiky v SR Margaritu Ganevu v sprievode radkyne a riaditeľky Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave Elenky Arnaudovej.

Ako povedal Juraj Latta z Oddelenia medzinárodnej spolupráce Kancelárie predsedu PSK, cieľom prijatia bolo posúdiť možnosti rozvoja vzájomných vzťahov a spolupráce medzi Bulharskou republikou a Slovenskou republikou na regionálnej úrovni a posúdenie možnosti otvorenia honorárneho konzulátu Bulharska v PSK.

Bulharská veľvyslankyňa sa zaujímala o sociálny a hospodársky rozvoj kraja a o jeho rozvojové zámery. Informovala, že kontakty regionálnych subjektov oboch krajín už existujú, úspešne sa rozvíjajú najmä v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu na báze univerzít. Jedným z príkladov je spolupráca Prešovskej univerzity, ktorá ma svojho partnera na bulharskej strane a v rámci spolupráce sa uskutočnili v týchto dňoch niektoré spoločné podujatia“, uviedol Latta.

Veľvyslankyňa konštatovala, že PSK má všetky predpoklady byť vhodným partnerom na rozvoj kontaktov a vzťahov na regionálnej úrovni, vzhľadom k jeho historickým, kultúrnym a náboženským aspektom, ale tiež možnostiam na rozvoj cestovného ruchu v prepojení na kultúrnu turistiku, letnú turistiku, kúpeľníctvo a rozvoj podnikania. Konštatovala tiež, že Bulharský kultúrny inštitút organizuje v rámci Slovenska veľké množstvo podujatí, niektoré z nich sa konajú tiež v spolupráci s kultúrnymi inštitúciami PSK. Odznela tiež ponuka sa rozvoj spolupráce v oblasti farmaceutického priemyslu a poľnohospodárstva. „Zaujímavou ponukou, so zreteľom na potrebu podpory rozvoja regionálnych kontaktov oboch krajín, je zámer bulharskej strany otvoriť na území PSK honorárny konzulát“, zdôraznil ďalej Latta.

Predseda PSK Peter konštatoval, že „otvorenie honorárneho konzulátu určite prispeje k rozvoju budúcich kontaktov, vzájomných vzťahov a prípadne spolupráce na regionálnej úrovni, ale aj subjektov na iných úrovniach v rôznych oblastiach, najmä však v oblasti podpory rozvoja malého a stredného podnikania.

 
23.3.2013 | Autor: TASR | Mesto Prešov | čítané: 1675 krát