Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Meteostanice pomôžu zvýšiť bezpečnosť na cestách v pohraničí

Zvýšenie bezpečnosti a lepší monitoring komunikácií v slovensko-poľskom pohraničí najmä v zimných mesiacoch očakáva Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) od inštalovania meteostaníc.

V rámci programu cezhraničnej spolupráce začala SÚC PSK realizovať projekt Monitoring klimatických podmienok v slovensko–poľskom pohraničí. Celkový rozpočet projektu na Slovensku dosahuje 40.400 eur, pričom financovanie z eurofondov predstavuje takmer 34.500 eur. Rozpočet poľského partnera je vo výške takmer 50.000 eur.

Projekt má zvýšiť dopravnú bezpečnosť a monitorovať stav povrchu vozovky a klimatických podmienok v tejto oblasti. Prakticky to znamená, že na území Prešovského kraja bude nainštalovaných osem meteorologických staníc v obciach Becherov, Kurov, Nižná Polianka, Kurima, Mihaľov, Kobyly, Obručné a Smilno“, konkretizuje riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák. Dodal, že poľský partner, Powiat Gorlice, bude v rovnakom časovom období realizovať spoločné aktivity.

Podľa Kozáka vďaka meteorologickým staniciam nainštalovaným na slovenskej a poľskej strane budú môcť cestári zbierať a vyhodnocovať údaje ako teplota ovzdušia, teplota povrchu vozovky, smer a sila vetra, množstvo zrážok a sneženia či viditeľnosť.

Všetky tieto údaje budú na slovenskej strane napojené na dopravný dispečing a na poľskej strane na políciu a dispečerské stredisko v Gorliciach. Po vyhodnotení meteorologických údajov dôjde k operatívnejšiemu riadeniu hlavne pri zimnej údržbe ciest“, spresnil riaditeľ.

Doplnil, že meteorologické stanice budú zároveň na informačných paneloch ponúkať údaje pre všetkých vodičov, turistov a návštevníkov tohto prihraničného regiónu, ktorí budú prechádzať v ich blízkosti.

Kozák pripomenul, že partneri projektu vytvoria tiež webovú stránku, ktorá bude informovať o meteorologických údajoch v prihraničnom regióne. Kamery budú vysielať obraz o momentálnej situácii v mieste inštalácie meteorologickej stanice na oboch stranách hranice.

Naším prvoradým cieľom je vytvoriť predpoklady pre zníženie nehodovosti na cestách II. a III. triedy a zvýšiť bezpečnosť pre vodičov a cykloturistov”, uzavrel riaditeľ SÚC PSK.

Spomínaný mikroprojekt je podporený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013 a jeho realizácia sa rozbieha v týchto dňoch.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK