Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

PSK chce cesty poškodené povodňami opraviť za peniaze z eurofondov

Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje viaceré cesty, ktoré boli poškodené v roku 2010 katastrofálnymi povodňami, rekonštruovať za peniaze z eurofondov.

(ilustračné foto: smARTin)
(ilustračné foto: smARTin)

Regionálna samospráva už v tejto súvislosti schválila na štyri projekty povinnú spoluúčasť realizátora vo výške 280.600 eur.

Výzvu na podávanie projektov schválilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR koncom januára tohto roka, pričom na obnovu ciest vo vybraných oblastiach postihnutých povodňami vyčlenilo sumu 11,76 milióna eur.

Riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák konštatoval, že na základe podmienok tejto výzvy a podľa posúdenia aktuálneho technického stavu viacerých ciest a mostov navrhli zámery rozdeliť do štyroch žiadostí o nenávratný finančný príspevok.

Predpokladaná dĺžka úsekov predstavuje spolu približne 29 kilometrov. Okrem toho projekty zamerané na odstraňovanie následkov povodní riešia aj opravu ôsmich mostných objektov a výstavbu jedného mosta v obci Sulín“, vysvetlil Kozák.

Zdôraznil, že SÚC PSK v rámci všetkých týchto projektov bude predkladať žiadosti v celkovej výške 5,6 milióna eur, čo v podstate predstavuje necelú polovicu sumy alokovanej pre celé Slovensko.

Sme optimisti a dúfame, že aspoň dva projekty prejdú, aby sme vyriešili hlavne sulínsky most, ktorý máme zatiaľ riešený cez mostný tank, a ďalšie úseky ciest, ktoré potrebujeme dať do pôvodného stavu. Ide napríklad o cestu pri Mníšku nad Popradom smerom na Kače“, spresnil Kozák.

V prvom balíku projektov sú žiadosti o príspevok na odstránenie povodňových následkov na cestách na východe kraja. Ide o osem úsekov na cestách 2. a 3. triedy, ktorých opravy by sa mali vyšplhať na 926.000 eur. Druhá skupina úsekov sa týka poškodených ciest na západe Prešovského kraja. Na deväť úsekov samospráva žiada príspevok v celkovej výške 2,3 milióna eur.

Kozák dodal, že tretí projektový balík hovorí o žiadostiach na opravy štyroch mostov vo výške 1,14 milióna eur. Štvrtý je orientovaný na mosty v západnej časti kraja a predstavuje žiadosti vo výške 1,24 milióna eur.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK