PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/11865/jedinecne_zariadenie_pre_parkovanie_bicyklov_v_nasom_meste.html

Jedinečné zariadenie pre parkovanie bicyklov v našom meste

V týchto dňoch sa vo vstupných priestoroch niekoľkých blokov na Sídlisku III a Sekčov objavujú plagátiky informujúce o tom, že obyvatelia troch zo šiestich vytypovaných lokalít na území mesta Prešov budú mať možnosť ako prví na Slovensku, vyskúšať si možnosť parkovania bicyklov v uzamykateľných parkovacích boxoch pre 6 až 12 bicyklov priamo pred blokom, bez nutnosti „ťahať“ sa s bicyklom do pivnice alebo na balkón.
vizualizácia (meetbike)
vizualizácia (meetbike)

Ide o jednu z aktivít projektu Central MeetBike, v rámci ktorého má mesto Prešov ako jeden z partnerov medzinárodného projektu, do februára 2014 zrealizovať na území mesta jednoduchú, identickú a estetickú formu parkovacích zariadení pre bicykle, ktorým by sa umožnilo ich bezpečné a pohodlné parkovanie na miestach, kam na bicykloch Prešovčania dochádzajú, ako aj na sídliskách, kde užívatelia bicyklov bývajú.

Na prešovských sídliskách budú umiestnené tri parkovacie boxy. Odborná komisia zložená z odborníkov na dopravu z MsÚ, členov projektového tímu a spracovateľa návrhu prvkov statickej cyklistickej dopravy v meste Prešov vytypovala lokality na Sídlisku III, na uliciach Matice Slovenskej, Mukačevskej a Antona Prídavku. Na Sekčove ide o návrh osadenia týchto jedinečných zariadení na uliciach Šrobárova a v dvoch častiach ulice arm.gen. L. Svobodu. Vo vytypovaných vchodoch sa v týchto dňoch objavili informačné plagátiky s výzvou pre ich obyvateľov, aby vyjadrili svoj názor na webovej stránke projektu.

Jeden parkovací box zaberie plochu približne 15m2 a je vhodný pre umiestnenie 6 až 12 bicyklov v priestore pre každodenné dlhodobé (8 a viac hod.) parkovanie bicyklov. Ide o náhradu miestnosti pre bicykle alebo pivnice zvyčajne umiestnenej v suteréne so zložitým prístupom k bicyklu, čo obmedzuje užívateľa v každodennom použití bicykla. Užívatelia boxov budú mať vlastný kľúč, ktorým si odomknú vstupné posuvné dvere a umiestnia bicykel na svoje miesto a uzamknú k stojanu pre bicykle. Boxy budú zhotovené z kvalitných a pevných materiálov s dlhodobou životnosťou a minimálnou údržbou. Pri návrhu sa myslelo aj na povrchovú „antispray“ úpravu a bočné steny vyrobené z bezpečnostného skla prípadne perforovaného plechu. Bočné steny budú s nalepenou fóliou z interiéru boxu s motívom bicykla s reflexnými prvkami, aby pri nasvietení boxu v noci bol ľahko viditeľný. Osvetlenie bude zabezpečovať solárne svietidlo v interiéri s automatickým zapínaním pri vstupe do boxu. Všetky tieto konštrukčné prvky zvyšujú bezpečnosť a ochranu umiestnených bicyklov. Súčasťou posuvných dverí bude aj infotabuľa s aktuálnou mapou cyklotrás v meste, nápisom s názvom cyklozariadenia a priestorom pre reklamu, z ktorej bude spolufinancovaná údržba zariadenia.

V samotnom meste boli zatiaľ vytipované tri lokality pre umiestnenie parkovacích prístreškov, ktoré by mali byť umiestnené v priestoroch autobusovej a vlakovej stanice, v blízkosti centra mesta na ul. Jarkovej pred budovou MsÚ a na ul. 17.novembra pred Prešovskou univerzitou. Definitívne priestory osadenia týchto prístreškov sú v súčasnosti predmetom rokovaní zainteresovaných subjektov.

Dôvodom prečo sa mesto Prešov rozhodlo pre túto aktivitu je fakt, že umiestnenie takýchto zariadení v meste je jedným z predpokladov na výrazné zvýšenie cyklomobility obyvateľstva. Viac bicyklov a viac cyklistov znamená zlepšenie kvality života pre obyvateľov mesta s pozitívnou perspektívou do budúcnosti, v oblasti ekológie znížením emisií z dopravy a znížením potreby parkovacích plôch, v oblasti efektivity dopravy je bicykel pri cestách do 3 až 5 km v mestskom prostredí časovo výhodnejším druhom dopravy ako doprava motorová, v oblasti zlepšovania zdravotného stavu obyvateľov mesta je každodenný pohyb na bicykle prevenciou srdcovocievnych chorôb a chorôb súvisiacich s nadváhou a obezitou. V neposlednom rade je podpora cyklistickej dopravy súčasťou výchovy a vzdelávania k zdravému a ekologickému životnému štýlu prispievajúcemu k pocitom radosti z pohybu.

Obyvatelia mesta majú možnosť vyjadriť svoj názor na možnosť umiestnenia uzamykateľného boxu na bicykle pri ich bloku vo fóre na http://meetbike.presov.sk/cyklostojany.
Svoj názor môžu obyvatelia umiestniť aj v info schránke projektu v Kancelárii prvého kontaktu, Jarková 26.

Za Váš názor Vám vopred ďakujeme.

 
17.4.2013 | Autor: Jana Jurčišinová | Mesto Prešov | čítané: 6986 krát