Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

V areáli fakultnej nemocnice dnes otvorili nový internistický pavilón

V areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A Reimana v Prešove dnes slávnostne otvorili nový internistický pavilón, ktorý je situovaný vedľa chirurgického monobloku. Celkové náklady na výstavbu moderného sedem podlažného účelového objektu v rátane príslušnej infraštruktúry dosiahli viac ako 30,79 milióna eur.

(foto: greatmilan)
(foto: greatmilan)

Nemocnica mohla tento náročný projekt realizovať vďaka nenávratným finančným prostriedkom vo výške 26,29 milióna eur, ktoré získala z operačného programu zameraného na modernizáciu zdravotníckeho systému nemocníc. Žiadosť bola schválená v koncom júna 2010, samotná výstavba sa začala v máji 2011 a stavba bola skolaudovaná koncom februára tohto roka.

Na slávnostnom otvorení internistického pavilónu sa dnes zúčastnil predseda vlády SR Róbert Fico, predseda NR SR Pavol Paška, zástupcovia rezortu zdravotníctva, Prešovského samosprávneho kraja a ďalší hostia.

„V rekordne krátkom čase vznikol moderný pavilón nie len pokiaľ ide o stavebnú časť, ale aj časť technologickú. Je to pre mňa dôkaz, že sme schopní veľmi efektívne míňať európske fondy na infraštruktúru zdravotníctva a je škoda, že do tohto programu nebolo alokovaných v rokoch 2007-2013 viac peňazí“, povedal predseda vlády Fico.

Doplnil, že EÚ tlačí Slovensko do rôznych projektov rekvalifikácií alebo iných tréningov ľudí, krajina však podľa neho, potrebuje peniaze na zdravotnícku, školskú a dopravnú infraštruktúru.

„Urobíme všetko preto, aby sme presvedčili Európsku komisiu pri podpisovaní partnerskej dohody, že stojí za to vyčleniť z fondov peniaze na výstavbu nových zdravotníckych zariadení všade tam, kde to ľudia potrebujú“, konštatoval premiér.

Riaditeľ FNsP Radoslav Čuha vysvetlil, že internistický pavilón je spojený s chirurgickým monoblokom, čo veľkou výhodou v prípade presunu pacientov, predovšetkým v akútnych stavoch a rovnako aj zdravotníckeho personálu.

„Je tu 195 lôžok, troch odborov neurológia, interné a kardiológia samozrejme aj s kompletným diagnostickým zázemím. Sťahovať sa budeme v priebehu mája a júna, začneme interným oddelením“, spresnil riaditeľ.

V novej budove sa nachádza 80 izieb, ktoré sú vybavené klimatizáciou, vlastnými sociálnymi zariadeniami a sprchou. Okrem toho tu sídlia ambulancie a kompletné nemocničné zázemie

Budú tu sústredené príbuzné akútne nechirurgické medicínske odbory. Na prízemí sa nachádzajú interné, neurologické a kardiologické ambulancie, ako aj ambulancia internistického urgentného príjmu, vrátane RTG a USG pracovísk. Na ďalších poschodiach sa nachádzajú Oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny, koronárna, metabolická a arytmologická jednotka intenzívnej starostlivosti.

Na oddeleniach budú využívať moderné prístrojové vybavenie RTG, systém digitálnej telemetrie, ultrazvukové a diagnostické prístroje, lôžkové monitory, elektricky polohovateľné lôžka, infúzne pumpy, defibrilátory a ďalšie.

FNsP J. A. Reimana Prešov je poskytovateľom zdravotnej starostlivosti s dominantným postavením v rámci Prešovského kraja. V niektorých odboroch poskytuje starostlivosť pre spádovú oblasť okresov Prešov a Sabinov, kde žije približne 230 000 obyvateľov. Čo sa týka ďalších špecializovaných odborov je to spádová oblasť kraja s viac ako 800.000 obyvateľmi.

Nemocnica má v súčasnosti 40 oddelení, 104 ambulancií, disponuje 1248 lôžkami a pracuje v nej 2029 zamestnancov, z čoho je viac ako 300 lekárov.

Súvisiace články
30.4.2013 Foto: Slávnostné otvorenie Kardiologického monobloku v Prešove 29.5.2011 FOTO: Výstavba internistického monobloku FNsP v Prešove 11.4.2011 Fakultná nemocnica začala s výstavbou internistického monobloku
Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK