Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Začína nová éra prešovského Amfiteátra

Po minuloročných základných úpravách a podujatiach Dobrý Festival a Miss Prešov začali na prešovskom kultúrnom stánku ďalšie práce a situácia sa zlepšuje. Amfiteáter dostal novú bránu, prebehnú úpravy terénu, dokončuje sa zázemie pre umelcov a hygienické zariadenie pre návštevníkov. Postupne sa pripravuje hudobný a filmový program pre rok 2013.

Takto vyzeral prešovský Amfiteáter v osemdesiatych rokoch minulého storočia
Takto vyzeral prešovský Amfiteáter v osemdesiatych rokoch minulého storočia

Po dlhých desiatich rokoch, kedy prešovský Amfiteáter chátral a postupne zarastal, bolo potrebné odstrániť trojmetrový hustý porast. Doteraz sa z amfiteátra vynieslo 120 ton drevného a 200 ton ďalšieho odpadu. Nanovo bola zapojená elektrina a voda. Amfiteáter sa tak premení na pekný park s novými chodníkmi, lavičkami a osvetlením.

Amfiteáter otvoríme pre Prešovčanov začiatkom júna 2013 a nadviažeme s časovým odstupom na letný Filmový Festival Pracujúcich, ktorý sa na amfiku konal od roku 1952 a bol dlhé roky hlavnou kultúrnou udalosťou v meste“, hovorí súčasný správca Amfiteátra Miro Tásler. V spomínanom roku otvoril letný FFP sovietsky farebný film Nezabudnuteľný rok 1919, ktorý získal Veľkú cenu VII. Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. „Pre Prešovčanov sme pripravili na tento rok premietanie niekoľkých skvelých českých a slovenských filmov“, upresnil Miro Tásler.

Znalec miestnej kultúry Milan Országh pripomína vo svojom článku spred piatich rokov, že prešovský Amfiteáter postavili Prešovčania samotní. Prvý výkop sa uskutočnil v roku 1951, pričom neboli použité žiadne bagre alebo buldozéry, ale fúriky, lopaty a čakany. Výstavba prebiehala zväčša brigádnickým spôsobom, mladí ľudia tu pracovali v čase školských prázdnin i počas vyučovania, počas pracovných zmien i mimo nich. Definitívnu podobu dostal koncom 60-tych rokov po čiastočnej rekonštrukcii a mnohých vylepšeniach a fungoval do roku 2002.

Prešovský Amfiteáter ponúka priestor pre veľké množstvo podujatí. Počas roka 2013 sa na ňom budú premietať filmy, vráti sa sem Dobrý Festival, Miss Prešov a pribudnú ďalšie podujatia, koncerty známych interpretov a pripravuje sa tiež folkový festival. Viac o histórii a pripravovaných podujatiach sa dozviete priebežne aj na www.amfiteaterpresov.sk

Redakciu informoval Edo Kopček, PR manažér Amfiteátra

Nová vstupná brána do prešovského Amfiteátra
Nová vstupná brána do prešovského Amfiteátra
Nová vstupná brána do prešovského Amfiteátra
Súvisiace články
19.6.2013 Detský kútik na Dobrom festivale 11.6.2013 Na Kapušianskom hrade našlo prácu 30 nezamestnaných 11.6.2013 Britské vlajky nad Dobrým Festivalom 5.6.2013 Na Dobrom festivale v Prešove sa zídu známi rodáci 1.6.2013 Dobrý festival s Petrom Lipom, Petrom Nagyom a IMT Smile 29.5.2012 Foto: Prešovský amfiteáter čaká na svoj rozkvet
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK