Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Návrat k dvadsiatej prešovskej rely

Koncom minulého týždňa sa v našom meste konal jubilejný dvadsiaty ročník Rally Prešov.

Rally Prešov 2013

Celkovým víťazom 20. ročníka Rely Prešov, ktoré bolo súčasťou majstrovstiev Slovenska v rely, sa stal poliak Grzegorz Grzyb so spolujazdcom Robertom Hundlom na Škode Fabia S2000. Druhé miesto obsadil so stratou 11,1 s Jozef Béreš ml. na Subaru Impreza a tretí skončil maďarský jazdec András Hadik na Subaru Impreza.

Odznelo v cieli pretekov
Grzegorz Grzyb: „Dnes to bolo oveľa lepšie, ale našli sa aj úseky, kde to poriadne šmýkalo. Nebolo to až také, ako si predstavoval. Dnes to bol pekný súboj s Jožkom Bérešom nielen pre nás, ale aj divákov a som rád, že sa nám podarilo vyhrať. Aj keď som dnes s ním prehral, predsa len som dokázal udržať celkové prvenstvo. Nebolo to ľahké, ale som rád, že to nakoniec takto dopadlo. Nesedel nám mestský okruh, kde som prehral dnešný súboj s Bérešom, ale nič to nezmenilo na radosti z celkového prvenstva.

Martin Kočí: „Nie som celkom spokojný s umiestnením, ale s priebehom súťaže áno. Ako posádka sme fungovali počas oboch dní dobre. V niektorých ereskách mi ešte chýbala rýchlosť na absolútne poradie, ale pokiaľ sme zatiahli, tak sme boli schopní zajazdiť prvý čas. Bohužiaľ, v druhej ereske sme mali defekt, čo nás spomalilo a stratili sme 40 sekúnd. Na krátkej súťaži je to veľa a v ďalšom priebehu sme sa už snažili nerobiť chyby a venovali sme sa sebe a hlavne výkonu.

Jaroslav Melichárek: „Dnešný deň bol v porovnaní so včerajškom o poznanie lepší, okrem prvej eresky, kde sme sa nevmestili do spomaľovacieho retardéru, museli sme cúvať a stratili dosť sekúnd. Ostatné už boli bez väčších problémov a pomaly si zvykáme na auto. Kde sa dalo, išiel som čo to dalo a stačilo to na dnešné víťazstvo. Včera sme sa trápili celý deň a dnešný bol malou náplasťou, keď sme vyhrali päť zo šiestich eresiek. Po dnešku máme plný bodový zápis do šampionátu, čo je dobrá východisková pozícia.

Mário Csente: „V poslednej ereske som urobil optický tuning a auto zrejme pre niekoho vyzerá lepšie (smiech). Dnes som mal najkrajšie preteky v kariére, lebo som bojoval so Semerádom o desatinky sekúnd, ktorý má predsa len viac skúsenosti a jazdi v Česku o špicu. Snažil som sa ešte viac zatiahnuť, ale v jednej päťke som bol širší ako som mal byť. Natrafil som na kameň, poškodil som nápravnicu, dostal defekt a mám krivé koleso. Musel som potom zvoľniť, aby som došiel do cieľa. V eNkách som na druhom mieste v rámci tejto súťaže a tretí v rámci druhého dňa slovenského šampionátu.

Josef Semerád: „Včera bolo jasné, že na Ondreja nemáme a v pokoji sme si strážili druhé miesto. Počas dňa boli tam aj také okamžiky, ktoré nás nepotešili, ale to patrí k súťaži. Dnes sa nám podarilo vyhrať, keď Ondrej odstúpil, čo mi je ľúto. Dnes ráno sme mali lotériu s pneumatikami, či bude alebo nebude pršať na ereskách, ale nakoniec žiadna nebola. Neviem jazdiť rovno, ako tomu v Česku hovoríme „po kolejích“, nezlučuje sa to s mojím svetonázorom čo sa týka jazdy v rely. Jazdím rozvláčne a rád skáčem, preto som jazdil tak aby nás to s Radom bavilo. Boli to krásne preteky aj zvezenie, s Csentem sme si to rozdávali na každej rýchlostke a potešilo nás, že sme prví.“

Bedřich Haberman: „Mojím cieľom bolo preteky absolvovať čo sa nám aj podarilo. Skôr som s autom bojoval ako ho riadil, povedal by som, že ono riadilo mňa. Iste nejaký čas potrvá pokiaľ sa dostanem späť. Sme v cieli a dokonca tretí v eNkách, čo som vôbec nepredpokladal. Chlapci povypadávali čo mi je ľúto, lebo sú fakticky rýchly. Tretie miesto je pohladením mojej duše po návrate na trate rally.

Martin Mudrý: „Potešilo ma, že sme súťaž dokončili, lebo po oba dni boli náročné rýchlostné skúšky, svoje zohralo aj počasie, menili sa podmienky aj tempo. S týmto autom som išiel po prvý raz, mal som z neho rešpekt. Verím, že sa čoskoro s ním lepšie spoznám, lebo by som rád absolvoval celú sezónu.

Vlado Bánoci: „Stále sa dá dosiahnuť aj viac, nepovedal by som že sme starí, ale skúsení a do veľkého rizika nejdeme. Nahodili sme rýchle tempo a v celkovom poradí sme skončili na piatom mieste. Sme spokojní a vyhrali sme aj triedu. Dobre sme sa povozili, trate boli ťažké, včera boli rôzne poveternostné podmienky, niekde bolo viac vody, inde menej. Na niektorých miestach sa šmýkalo, lebo na kraji zostal posypový materiál po zime a dážď ho ešte nedokázal zmyť z cesty. Nespomínam si aby nám počas súťaže tak výdatne pršalo, lebo predtým nám už pár raz zapršalo pri dekorovaní najlepších.

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
5.5.2013 Foto: Odovzdávanie cien z XX. Rally Prešov 2013 4.5.2013 Foto: Rally Prešov 2012: deň druhý "Ľubotice" 4.5.2013 Foto: Rally Prešov 2012: deň prvý "Kokošovce" 3.5.2013 Rally Prešov 2013: Po prvej Etape 3.5.2013 Rally Prešov 2013: Po prvom kole vedie Grzyb 3.5.2013 Rally Prešov 2013: Nočný dážď náladu nepokazil 3.5.2013 Foto: Otvorenie XX. Rally Prešov 2013 2.5.2013 Foto: Prípravy na XX. Rally Prešov 2013 2.5.2013 XX. Rally Prešov 2013 - Profi súťaž FIA, ale aj pre začínajúcich 1.5.2013 Rally Prešov 2013 - Informácie o tratiach a RS 30.4.2013 Dvadsiaty ročník Rally Prešov už o dva dni
Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Majsterky Slovenska zavítali na prešovskú radnicu
Prešovské hokejistky z klubu ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov sa stali majsterkami Slovenska vôbec po prvýkrát vo svojej takmer 30-ročnej histórii fungovania klubu. Osobne ich na prešovskej radnici privítal a zagratuloval k ich úspechu aj primátor mesta František Oľha.
Prešovskí volejbalisti upravili nepriaznivú bilanciu v nadstavbe
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov zápasmi 5. kola druhej, tvz. nadstavbovej časti. V skupine o 1. -4. miesto privítali volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov na domácej palubovke hráčov Rieker UJS Komárno. Zverencom trénera Erika Digaňu sa v televíznom prenose podarilo ukončiť sériu troch prehier v rade a pred zaplnenou tribúnou sa tešili z výhry po dramatickom priebehu 3:2 (25:23, 18:25, 25:17, 16:25, 15:13).
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
HOKEJBAL: Prešov na jar zatiaľ 100- percentný.
Prvé extraligové turnaje v roku 2024 majú za sebou už aj hokejbalisti Prešova, ktorý pokračujú v nasadenom tempe z jesennej časti.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK