Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V Kružľovej zrekonštruovali časť prírodného vojenského múzea v Údolí smrti

Novodobú históriu obce Kružľová, okres Svidník, ktorá leží v oblasti, kde počas 2. svetovej vojny prebiehali prudké boje, pripomína prírodné vojenské múzeum Údolie smrti.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Údolie zasahuje do katastrov viacerých obcí a časť z neho patrí Kružľovej.

Starosta obce Adrián Gužo pripomenul, že lokalita dostala meno podľa najväčšej tankovej bitky, ktorá sa tu odohrala počas Karpatsko-duklianskej operácie, keď postupujúce vojská Červenej armády vytláčali z oblasti nemecké oddiely.

O spomínané územie sa stará obec a vďaka dotáciám, ktoré získava zo štátnych zdrojov, prípadne nadácií, sa ho usiluje zveľaďovať a vytvárať atraktívne prostredie pre záujemcov o vojenskú históriu a turistov. Vlani na tento účel získali 7500 eur z Nadácie SPP. V stredu (8. 5.) sa tu príležitosti osláv Dňa víťazstva nad fašizmom koná slávnostné otvorenie zrekonštruovanej časti údolia, ktorého program sa začína o 10. hodine.

Prírodné vojenské múzeum tvorí na niekoľkých hektároch plochy osem kusov sovietskych tankov T 34, ktoré sú zoradené v palebnej línii, tak ako postupovali údolím v čase oslobodzovacích bojov.

K týmto tankom teraz pribudli aj vojnové zákopy, ktoré sme tu vybudovali. Zákopy sú hlboké asi 1,3 metra a vystužené drevom, tak aby boli bezpečné a turisti mohli do nich bez problémov vojsť“, vysvetli Gužo.

Doplnil, že na ploche vzniklo niekoľko takýchto zákopov pre osem a menej vojakov a nachádzajú sa v bezprostrednej blízkosti tankov. Podobné vyhĺbeniny, ktoré urobili vojaci počas vojny, sa podľa neho dajú ešte aj dnes nájsť v okolitých lesoch.

Umiestnenie, rozmery zákopov ako aj všetky náležitosti, ktoré sa týkajú histórie tohto obdobia sme konzultovali s odborníkmi z Vojenského historického ústavu (VHÚ) v Bratislave. Rovnako dohliadali aj na texty a dokumentačný materiál, ktorý je umiestnený na štyroch nových informačných tabuliach v údolí“, povedal Gužo.

Zdôraznil, že nové zákopy budú súčasťou pripravovanej veľkej rekonštrukcie bojov o toto územie, ktorá by sa mala uskutočniť na jeseň budúceho roka v spolupráci s Klubom vojenskej histórie Beskydy.

Pevne verím, že v spolupráci s nadšencami pre vojnovú históriu i odborníkmi z VHÚ sa nám podarí vytvoriť scenár, ktorý by čo najvernejšie pripomínal oslobodzovacie boje na tomto území. Očakávame, že rekonštrukcia bojov priláka do Údolia smrti tisícky turistov“, dodal starosta.

Konštatoval, že časť prostriedkov z grantu využili práve na to, aby upravili prostredie a techniku rozmiestnenú na toto mieste tak lepšie sprístupnia návštevníkom. Neďaleko parkoviska postavili prístrešok nad miestnym prameňom, vybudovali chodník so zábradlím, vedľa ktorého vysadili desiatky stromov. Lepší prístup pre turistov zabezpečí aj nové drevené premostenie potoka.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK