Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Veľký Šariš plánuje zrekonštruovať a rozšíriť sieť verejného osvetlenia

Sieť verejného osvetlenia v meste Veľký Šariš si vyžaduje zásadnú obnovu a vzhľadom na rozrastajúcu sa bytovú výstavbu je potrebné aj jej rozšírenie.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Prednostka tamojšieho mestského úradu Mária Gáborová dnes uviedla, že samospráva pripravila koncepciu znižovanie energetickej náročnosti verejného osvetlenia, o ktorej už diskutovali aj poslanci mestského zastupiteľstva.

Podľa vypracovanej analýzy mesto v nočných hodinách osvetľuje dovedna 431 osvetľovacích telies, ktoré sú spúšťané fotobunkami zo 17 rozvádzačov, pričom do tohto systému sa neinvestovalo už viac ako osem rokov.

"Navrhnutá koncepcia je plánovaná na dve etapy. V prvej by bola výmena 391 súčasne prevádzkovaných výbojkových svietidiel za svietidlá s LED technológiou a na základe úspor sa očakáva návratnosť investície približne za 11,5 roka", konštatovala Gáborová.

Doplnila, že investičné náklady v tejto etape odhadli zhruba na 250.000 eur. Okrem toho je však, podľa Gáborovej, potrebné sieť verejného osvetlenia rozšíriť na ulice, na ktorých sa postavili nové domy, pričom pomerne veľa ich je v miestnej časti Kanaš.

"Kvalifikovaný odhad investície na rozšírenie verejného osvetlenia o 181 svietidiel LED technológie spolu s ďalším príslušenstvom vrátane stožiarov v rámci druhej etapy je 240.000 eur", uviedla prednostka.

Doplnila, že spomínanú celkovú sumu mesto nedokáže naraz vygenerovať z rozpočtu, preto je potrebné uvažovať o prijatí úveru. O konečnom spôsobe zabezpečenia financií na modernizáciu verejného osvetlenia však rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK