Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V Kapušanoch postupne budujú prírodný amfiteáter pre folklórne slávnosti

Dvojdňové slávnosti ľudovej kultúry a tradícií prilákajú každoročne koncom júna do Kapušian, okres Prešov, viac ako 2000 návštevníkov. Starosta obce Jozef Pribula tvrdí, že Kapušianske folklórne dni navštevujú predovšetkým ľudia z okolitých okresov, ale postupne podujatie začínajú objavovať aj zahraniční turisti.

(ilustračné foto: TASR)

"Začínali sme skromne, naším cieľom bolo udržiavať ľudové tradície, vytvárať priestor pre našich folkloristov a deti, ktoré sa venujú umeniu. Postupne sa pridávali súbory z okolitých obcí i širšieho regiónu. V posledných rokoch k nám vždy pricestovalo aj nejaké teleso zo zahraničia", uviedol starosta.

Obce i malé mestá na východe Slovenska, kde je málo možností na zabezpečenie rozvoja, musia podľa Pribulu, pozerať na turizmus ako príležitosť jednak dostať sa do povedomia, čo následne môže prerásť do vytvorenia pracovného miesta. Starosta dodáva, že každý nový návštevník, ktorý sa v obci objaví, niečo potrebuje, zabaviť sa, nakúpiť či občerstviť, a to je príležitosť, ktorú treba využiť.

"Všetko sa musí robiť rozumne, v prvom rade treba niekde začať. Z vládnych grantov napríklad riešime obnovu hradu, ktorý je našou najväčšou atrakciou a z vlastných zdrojov a ďalších grantov sa snažíme zveľadiť park, kde sa odohrávajú slávnosti. Uvedomujeme si, že ak tu nebude príjemné prostredie, ľudia sa nevrátia", pokračoval starosta.

Obec už investovala do vybudovania prírodného amfiteátra v tamojšom parku viac ako 130.000 eur. Vzniklo tu zastrešené pódium, na ktorom môže vystupovať aj pomerné veľké umelecké teleso. Chýbalo však vyhovujúce a dôstojné hľadisko, ktoré by malo byť hotové do 22. júna, kedy sa začne jubilejný 10. ročník podujatia.

"Už sú urobené stupne na hľadisko a momentálne sa montuje konštrukcia pod lavičky. Ide o investíciu zhruba za 50.000 eur. Robí sa aj dlažba okolo šatní, aby bol dobrý prístup na javisko. Na sedenie je pripravených 900 miest", spresnil starosta. Doplnil, že okrem toho chcú v blízkosti amfiteátra vybudovať aj asfaltové ihrisko.

Pripomenul, že folklórne dni, na ktorých tento rok vystúpi aj známy súbor Lúčnica, odštartujú sériu podujatí v rámci Kapušianskeho folklórneho leta. To bude pokračovať začiatkom júla Cyrilo-metodskými slávnosťami a leto vyvrcholí augustovým koncertom Kandráčovcov. Starosta očakáva, že tento rok prilákajú kultúrne podujatia do obce niekoľko tisíc návštevníkov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK