Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Rusíni si vážia poctu katolíckej cirkvi

Návšteva pápeža Jána Pavla II. na Slovensku v dňoch 11. - 14. septembra bude určite historickou udalosťou najmä pre veriacich katolíkov, ale osobitne aj pre gréckokatolíkov prešovskej eparchie, ktorej pomocný biskup Vasiľ Hopko (1904 - 1976) bude vyhlásený za blahoslaveného počas sv. liturgie v Bratislave.

Na akte blahorečenia sa očakáva veľká účasť veriacich z radov práve gréckokatolíkov východného Slovenska, ale zvlášť veriacich rusínskej národnosti, ku ktorej sa biskup Hopko hlásil a v svojom živote sa jej príslušníkov zastával. Ako povedal člen Výkonného výboru Rusínskej obrody Slovenska v Prešove Peter Krajňák:

"Rusíni si túto poctu katolíckej cirkvi vysoko vážia a je pre nich zároveň satisfakciou za prežité krivdy z minulosti voči ich národnosti a vernosti katolíckej cirkvi a Rímu. Z osobných kontaktov na pôde Rusínskej obrody, ako aj z listov, ktoré eviduje redakcia našej národnostnej tlače je zrejmé, že rusínski veriaci prežívajú s radosťou očakávanú udalosť a prejavujú tiež patričnú hrdosť tak, ako to bolo aj v prípade prešovského, dnes už blahorečeného biskupa Pavla Gojdiča," uviedol P. Krajňák.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK