Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V DSS na Važeckej ulici zrekonštruovali časť priestorov

Zvýšenie kvality poskytovaných služieb v podmienkach, ktoré pripomínajú domáce prostredie, je prvoradým cieľom rekonštrukcie priestorov Domova sociálnych služieb (DSS) na Važeckej ulici v Prešove, ktorého zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK).

V rámci opravy zatekajúcej sedlovej strechy vznikli nové moderne a účelovo vybavené priestory. Tie dnes slávnostne odovzdali do užívania klientom.

Keďže tieklo do tejto budovy, pri oprave strechy sa využili aj priestory, ktoré predtým slúžili ako pôjd a absolútne neboli využívané. Budú slúžiť klientom tohto zariadenia na ich aktívnejšiu prácu“, povedal po slávnostnom prestrihnutí pásky predseda PSK Peter Chudík. Dodal, že klienti budú mať zariadenie s vyšším komfortom a v neposlednom rade to zlepší aj pracovné podmienky zamestnancov.

Som veľmi rád, že táto prestavba sa podarila zrealizovať tak rýchlo. Finančné prostriedky na rekonštrukciu a vybavenie vo výške 82.000 eur sme vyčlenili z rezervného fondu PSK“, povedal prešovský župan. Stavebné práce sa ukončili v novembri 2012 a následne prebiehala úprava a zariaďovanie priestorov.

Riaditeľka zariadenia Anna Suchá konštatovala, že v rámci rekonštrukcie budovy dostavali obvodové múry, čím sa im podarilo vytvoriť spálňu pre klientov, miestnosť sociálnej rehabilitácie a kanceláriu. Zariadenie sa snaží o čo najväčšie začlenenie klientov do bežného života prostredníctvom nácviku sebaobslužných úkonov, pestrých voľnočasových aktivít.

Snažíme sa, aby sme mali perspektívne a nové terapie a vytvorili pre nich príjemné domácke prostredie. Čo je hlavné, aby sme poskytovali kvalitné sociálne služby na vysokej odbornej úrovni“, povedala riaditeľka. Pripomenula, že v DSS plánujú zriadiť aj miestnosť pre novú terapeutickú metódu, v ktorej budú prostredníctvom multisenzorického prostredia a pomôcok vplývať na rozvoj motoriky, reči a pamäte.

V zariadení na Važeckej ulici evidujú 23 poberateľov sociálnych služieb vo vekovej kategórii deti, mládež a mladí dospelí so špeciálnymi potrebami. Ide o ľudí s postihnutím pohybového aparátu, poruchami správania, zmyslového vnímania a mentálnym postihnutím.

Suchá pripomenula, že z celkového počtu 18 klientov využíva ambulantnú starostlivosť a piati týždennú formu pobytu. Ročný rozpočet spomínaného DSS dosahuje asi 190.000 eur a pracuje tam 18 zamestnancov.

DSS už tretí rok navštevuje aj syn Daniely Hanudeľovej. Tá dnes uviedla, že všetci rodičia a príbuzní klientov prijali prestavbu veľmi pozitívne. „Miestnosti sú krásne a tešíme sa, že naše deti budú môcť konečne prežívať dni v primeraných priestoroch, kde sa určite budú cítiť veľmi dobre“, uzavrela Hanudeľová.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK