PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/122/ucitelovi_sajkovi_sa_podakovali_uz_aj_v_usa.html

Učiteľovi Sajkovi sa poďakovali už aj v USA

S ďakovným listom od Veľvyslanca SR v USA Martina Bútoru a s množstvom pedagogických poznatkov sa vrátil do Prešova v pondelok 21. augusta večer učiteľ výtvarnej výchovy Ján Sajko známy ako dlhoročný formovateľ výtvarného prejavu rómskych žiakov Základnej školy v obci Jarovnice pri Sabinove.

V USA bol od polovice júna t. r. na pozvanie Univerzity Delaware. V meste New Ark sa prezentoval na hodinách výtvarnej výchovy pred profesormi a pred poslucháčmi tejto školy a v meste Wilmington pracoval niekoľko týždňov ako dobrovoľník s multietnickou skupinou 14 detí, členov Boys ( Girls Klubu.

Ako po návrate informoval, k takémuto pobytu sa dostal vďaka svojim kontaktom s Pawlom Bakowskim, jedným z amerických špecialistov na zdravotne postihnuté deti, ktorí Prešov navštívili pred 8 rokmi. Odvtedy bol P. Bakowski viackrát v Jarovniciach a J. Sajko prvýkrát v USA v októbri 1995. O jeho skúsenosti z práce s výtvarne nadanými rómskymi deťmi, ale aj o poznatky zo života rómskej komunity v SR bol i teraz v USA značný záujem. Navyše počas jeho pobytu otvorili v malej galérii oddelenia umenia spomínanej univerzity výstavu 39 prác, ktoré J. Sajko do USA doniesol. Pridal k nim aj dva veľkorozmerné tímové obrazy, ktoré pod jeho vedením vytvorili členovia spomínaného klubu a to dvoma technikami - papierovou kolážou a maľovaním prstami. S členmi klubu bol aj hosťom slovenskej ambasády vo Washingtone, kde sa mu ušla pocta od veľvyslanca v podobe ďakovného listu.

 
25.8.2000 | Pridal: Redakcia PIS | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 2606 krát