Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Do aktivít Energetického dňa PSK sa zapojilo 60 inštitúcií

Aktivity zamerané na propagáciu znižovania energetickej spotreby a využívania obnoviteľných zdrojov energií, boli hlavnou náplňou Energetického dňa, ktorý organizuje Prešovský samosprávny kraj (PSK).

Naším cieľom je priblížiť problematiku udržateľnej energie predovšetkým laickej verejnosti. Preto sme pripravili nielen program pre odborníkov, ale usilovali sa rôznymi zaujímavosťami osloviť obyčajných ľudí. V priestoroch úradu PSK v Prešove položený živý trávnik, sú tu atraktívne hračky a elektromobil“, uviedol predseda PSK Peter Chudík.

V rámci podujatia sa konal aj workshop, ktorého účastníci sa zaoberali energetickou efektívnosťou budov, energetickým auditom firiem a aktivitami Energetického klastra PSK.

Okrem toho boli včera v budove úradu PSK prezentačné stánky, kde mohli záujemcovia dostať informácie o efektívnom využívaní energie, vyhodnocovaní úspor elektriny, vysvetlili im fungovanie malých vodných elektrární či LED technológií.

Návštevníkom sa predstavili aj školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, ktoré prezentovali inovačné učebné pomôcky.

Zaujali aj roboty a ďalšie výrobky zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove, s ktorými sa prezentujú na súťažiach. V priestoroch Úradu PSK bola sprístupnená aj výstava fotografií Energia a trvalo udržateľný rozvoj“, uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

Doplnila, že záujem u návštevníkov vzbudil aj obraz kráľa pop-artu z tetrapaku z dielne študentiek zo Strednej odbornej školy Andyho Warhola z Medzilaboriec, ktorý získal prvé miesto v súťaži Recykluj a vyhraj.

Fitzeková doplnila, že do podujatia sa zapojilo spolu 60 kultúrnych, sociálnych a školských organizácií v pôsobnosti PSK. Spolu 42 stredných škôl pripravilo kvízy, súťaže, exkurzie, besedy, zber druhotných surovín či prezentácie. Energetický deň je súčasťou celoeurópskeho podujatia, ktoré každoročne organizuje Európska únia ako Európsky týždeň udržateľnej energie.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK