Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Poslanci na tri mesiace znížili plat primátorovi

Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove znížili plat primátora Pavla Haygariho na tri mesiace na zákonné minimum, čo je 2568 eura.

(foto: TASR)
(foto: TASR)

Urobili tak potom, čo prerokovali informáciu o výsledku kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) o stave verejných financií a majetku mesta Prešov.

Súčasný plat primátora je 3340 eur. Návrh na zníženie platu predložila poslankyňa Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most–Híd) a schválilo ho 15 z 22 prítomných poslancov. Poslankyňa zdôraznila, že NKÚ našiel závažné pochybenia a preto bolo podľa nej potrebné vyvodiť dôsledky.

Keďže za mesto je zodpovedný štatutár mesta, a to nielen vtedy, keď treba mesto reprezentovať, ale štatutár je zodpovedný aj za pochybenie mesta. Preto som dala návrh, aby sme plat zmrazili na tri mesiace na zákonné minimum“, konštatovala pre TASR poslankyňa Andrea Turčanová.

Poslanci v súvislosti s kontrolou NKÚ zaviazali primátora, aby predložil na septembrové rokovanie zastupiteľstva detailnejšiu správu o tejto kontrole, pretože mali k dispozícií len protokol.

Na pochybenia úradu vyplývajúce z kontroly NKÚ upozornil aj hlavný kontrolór Alexander Ernst. Za najvážnejšie prešľapy považuje veci, ktoré sa týkali porušenia finančnej disciplíny, ale aj porušenia piatich zákonov. „Primátor prijímal napríklad rozpočtové opatrenia, na ktoré nemal oprávnenie. Svojvoľne dával zálohy firmám, takisto pri prijímaní záväzkov sa prijímali také záväzky, ktoré neboli kryté rozpočtom. Bola tiež daná dotácia v rozpore s verejno-obchodnou súťažou“, dodal Ernst.

Viceprimátor mesta René Pucher sa k správe nechcel vyjadriť, povedal len, že sa ňou budú zaoberať tak, ako to schválili poslanci. Na septembrové zastupiteľstvo predložia stanovisko a podrobnú správu.

Súvisiace články
17.6.2013 Primátor Prešova porušuje zákon, konštatuje prokurátor a vyzýva primátora aby konal
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK