PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/12278/kupalisko_delna_je_otvorene_pre_verejnost-_kupanie_sa_neodporuca.html

Kúpalisko Delňa je otvorené pre verejnosť, kúpanie sa neodporúča

Prírodné kúpalisko Delňa neďaleko Prešova je otvorené pre verejnosť, dokonca sa tam napúšťa aj voda, kúpať sa v nej však nedá. Aj napriek tomu tam chodia ľudia a využívajú tento spôsob osvieženia.
Prírodné kúpalisko Delňa (foto: FB)
Prírodné kúpalisko Delňa (foto: FB)

Areál sa postupne čistí, nádrž sa napĺňa, občerstvovacie stánky sa plánujú spustiť. Keďže v minulosti bola Delňa plná ľudí a tešila sa obľube nielen Prešovčanov, ale aj návštevníkov z okolia, veríme, že sa postupom času podarí z tejto lokality vytvoriť areál s tobogánmi, skokanským mostíkom a trávnatými plochami, ktoré by slúžili na loptové hry, preliezačky, šmýkačky, malé kolotoče a iné atrakcie pre deti“, uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

Mesto chce podľa nej v budúcnosti celú plochu revitalizovať a spojiť s blízkym aquaparkom. Pozemok vypožičalo bezplatne súkromnej firme na začiatku júla na dobu neurčitú.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prešov však kúpanie v kúpalisku neodporúča. „Prírodné kúpalisko Delňa bolo zo zoznamu vôd vhodných na kúpanie od roku 2011 Ministerstvom životného prostredia vyradené, nakoľko nespĺňa potrebné kritériá o riadení kvality vody určenej na kúpanie. O rozbor vody nikto nepožiadal, nemáme informáciu komu nádrž patrí a predmetnú nádrž nepovažujeme za prírodné kúpalisko, preto zatiaľ ani neplánujeme sledovať kvalitu vody v tejto nádrži“, povedala regionálna hygienička, vedúca služobného úradu RÚVZ Prešov Jana Mýtniková.

Areál je otvorený verejnosti bezplatne, no kúpanie je len na vlastnú zodpovednosť.

 
10.7.2013 | Autor: TASR | Kultúra a voľný čas | čítané: 12521 krát