Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Nezákonné VZN o držaní psov

Prešovské zastupiteľstvo nezrušilo nezákonné VZN o držaní psov, samo tak porušuje zákon, situácia v uliciach je naďalej nebezpečná.

ilustračné foto:flashphoto
ilustračné foto:flashphoto

Dovoľujem si poslať niekoľko názorov, postrehov a súvislosti s tým, že:

a) náčelník mestskej polície a primátor mesta dostali výzvu, aby riešili nebezpečné situácie s majiteľmi tzv. nebezpečných psov a táto výzva bola doručená aj trom poslankyniam mestského zastupiteľstva,

b) do 4. 6. 2013 bolo prešovské mestské zastupiteľstvo povinné zrušiť v súčasnosti platné, ale protizákonné všeobecne záväzné nariadenie o podmienkach držania psov na území mesta, ktoré zastupteľstvo v predchádzajúcom období schválilo práve s cieľom predchádzať nebezpečným a konfliktným situáciám v uliciach mesta.

2.4. 2013 totiž mestské zastupiteľstvo vyhovelo protestu prokurátora, ktorý vo svojom písomnom proteste skonštatoval nezákonnosť takmer celého nariadenia o podmienkach držania psov z roku 2008.

Následne po tomto rozhodnutí bolo zastupiteľstvo povinné bez zbytočného odkladu, najneskôr do 90 dní napraviť protizákonný stav a nezákonné nariadenie zrušiť resp. ho nahradiť novým nariadením, ktoré bude v súlade so zákonom.

To sa nestalo, dôsledkom čoho samo zastupiteľstvo porušuje zákon tým, že si nesplnilo svoju zákonnú povinnosť podľa zákona o prokuratúre.

Praktickým dopadom vzniknutej situácie na obyvateľov mesta a život v ňom je fakt, že Prešov má síce formálne platné nariadenie o držaní psov z roku 2008, to je však nezákonné a teda prakticky neaplikovateľné v celom svojom rozsahu.

Mestská polícia tak nemôže účinne zasahovať v situáciách na ktoré upozorňuje obyvateľ Sekčova. Hoci má riešenie v rukách prešovská samospráva, nič sa nedeje, radnica totiž nerozbehla potrebný legislatívny proces.

Viac informácií (vrátane kópií dokumentov) aj s ďalšími odkazmi nájdete na stránke:

http://www.vyvlastnenie.sk/drutarovsky/a/prajem-si-aby-sa-presovcania-nemuseli-bat-psov-v-uliciach-mesta/

resp. na nasledujúcej adrese, ak by sa predchádzajúci odkaz nedalotvoriť:
http://bit.ly/12T9hMd

Ďalšie podrobnejšie informácie, vysvetlenie kontextu a môj názor/komentár môžete v prípade záujmu nájsť na uvedenej stránke.

S pozdravom

Richard Drutarovský

poslanec Mestského zastupiteľstva v Prešove
drutarovsky@gmail.com
0905 279 842

moja poslanecká internetová stránka - http://vyvlastnenie.sk/poslanec

Súvisiace články
2.7.2013 Ako sa bude v Prešove parkovať ? 17.6.2013 Primátor Prešova porušuje zákon, konštatuje prokurátor a vyzýva primátora aby konal 22.10.2009 Mesto dostane mesačný podiel na tržbe z parkovania až po roku
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK