Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

FHE: New wave 80´s

New wave, teda nová vlna, fičala v Prešove v 80. rokoch. Niektoré kapely z tejto éry (Domino, Tic Tac, Záhoráck Band) sa už vo FHE objavili, a to aj v aktualizáciách. Teraz spomenieme skupiny Fluidum, Alfa a Kanagom a znovu sa vrátime k Dominu, keďže je o čom...

Domino dnes
Domino dnes

Domino

Po 30. rokoch od svojho vzniku nahrala skupina Domino vo svojej klasickej zostave nanovo svoje skladby a vydala (2013) prvý album nazvaný jednoducho Domino. Obsahuje 12 skladieb, z toho štyri archívne nahrávky. Domino 2013 tvoria Jana Gecíková (spev), Mafi - Miro Troskovič (spev, klávesy), Miloš Spišák (syntetizátory, basa, bicie, vokály), Daniel Hurtuk (gitary, vokály), Jančo Višnovský (saxofón, klávesy, vokály), Vlado Šipoš (bicie, vokály) a Rado Mešša (hlas, texty, manažment). Na CD hosťuje Marek Majoroš. Okrem Meššu sa na textoch podieľali aj Michal Čillík a Miloš Spišák a na hudbe Daniel Hurtuk, Miloš Spišák a Jančo Višňovský.

V. Šipoš kvôli vydaniu albumu založil vlastný label Creatura Records.
V Prešove bolo Domino legendou, ktorá vypredávala sály. No v celorepublikovom meradle sa nepresadilo (i keď sa trebárs mihlo v televízii). „Boli sme známi ešte tak v Košiciach či Sabinove. Niektoré piesne sme mali zaznamenané, nahrávali sme na kotučák, ale vydať vtedy platňu bolo pre nás nedosiahnuteľné, “ vravia jeho členovia s odstupom času.

Pôvodné heslo Domina vo FHE: http://pis.sk/clanok/6721/fhe-domino.html
Aktualizované heslo: http://pis.sk/clanok/11351/fhe-aktualizacie_i-.html
Z bibliografie: http://www.frenky.sk/clanok/863/domino_po_tridsiatich_rokoch.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/6816699/legendarne-domino-sa-vracia-po-tridsiatich-rokoch.html

Fluidum, Alfa

Sleeve-note k CD skupiny Domino napísal Rado Mešša a pylynula z neho existencia ďalších dvoch kapiel (predchodcov Domina) zo začiatku 80. rokov - Fluidum a Alfa:
„Na začiatku roka 1983 sa spojili členovia skupín Fluidum Miloš Spišák (gitara), Miro ´Mafi´ Troskovič (klávesy, spev) a Imrich Ivan (basgitara) s členmi skupiny Alfa Danom Hurtukom (gitara) a Vladom Šipošom (bicie) a vzniklo Domino...“

Kanagom

Kanagom (písané tiež Kanagon) bol za socializmu známou značkou lepidla. New wave kapelu s rovnakým názvom mal v 80. rokoch Slavo Gibarti (dnes Hrdza). Spomenuli si naň pri rozhovore členovia Domina, samotný Slavo takisto prišiel na krst prvého cédečka uvedeného zoskupenia.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK