Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Nádej pre všetkých

V dnešnom uponáhľanom svete si ani neuvedomujeme, ako rýchlo ubieha čas. Veľmi málo nám ho ostáva aj na to, aby sme si všímali potreby nášho okolia. Až keď zistíme, že niekto z našich blízkych, prevažne starších ľudí, sa ocitol v štádiu, kedy sa o seba nemôže postarať sám, bez pomoci iných ľudí, začneme hľadať riešenie a pomoc. <b>Nezisková organizácia Nádej</b> vznikla v roku 1998 v zmysle Zákona NR SR č. 213/1997 Z. z. O neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Jej zakladateľmi sú Katolícka jednota a Agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti Prešov.

Jednou z hlavných aktivít n. o. je prevádzkovanie stacionára NÁDEJ, v rámci ktorého od roku 2000 funguje aj "Zariadenie opatrovateľskej služby - ZOS Nádej" so súčasnou kapacitou 20 ľudí. O hlavných cieľoch už hovorí jej riaditeľka Mária Boszormenyiová. "Poskytujeme komplexnú ošetrovateľskú službu odborným personálom s individuálnym prístupom ku každému klientovi, profesionálnu zdravotnícku starostlivosť pod odborným dozorom lekárov a sestier, vytvárame pre našich klientov prirodzené rodinné prostredie v procese rekonvalescencie a prispievame k humánnemu a dôstojnému dožitie v posledných dňoch života"

Cieľovou skupinou sú občania mesta Prešov ale aj širšieho okolia prevažne so ZŤP, ktorých zdravotný stav už nevyžaduje stálu nemocničnú starostlivosť, avšak ďalšiu starostlivosť v domácom prostredí nie sú schopní zvládnuť sami ani za pomoci svojich najbližších.

V zariadení Nádej sú umiestňovaní klienti prevažne s ťažkým zdravotným postihnutím, so zníženou pohyblivosťou alebo imobilní klienti, v terminálnom štádiu, s onkologickými ochoreniami, klienti po mozgovo-cievnych príhodách, s gerontologickým a psychiatrickým ochorením a. p.

V upravenom objekte v peknom prostredí s malou záhradkou o rozlohe cca 650 m2 je umiestnených 20 klientov, o ktorých sa nepretržite 24 hodín denne stará kolektív zdravotných sestier a ošetrovateliek. Stravovanie klientov je poskytované priamo v stacionári Nádej. Zabezpečuje ho kvalifikovaná kuchárka s prihliadnutím na zdravotný stav a diagnózy klientov, čo v praxi znamená, že sa strava podáva podľa diétneho systému. V prípade imobilných klientov skúsené opatrovateľky zabezpečia kŕmenie pacientov.

"Často sa však na nás obracajú ľudia so žiadosťou o radu či pomoc len počas pracovného dňa. Mnohokrát ich pracovná zaneprázdnenosť a ďalšie povinnosti im neumožňujú postarať sa o svojich najbližších, ktorí s nimi nežijú v jednej domácnosti. Prípadne ich nevládnosť a vysoký vek vedú k obavám ponechať ich počas pracovného dňa osamotených. Avšak zodpovednosť a úcta ich zaväzujú zabezpečiť primeranú starostlivosť počas ich neprítomnosti.

Keďže opatrovateľské služby sme v Nádej, n. o. doposiaľ poskytovali len v rámci ZOS, v tomto roku sme sa rozhodli ponuku našich služieb rozšíriť aj na opatrovateľskú činnosť v domácom prostredí klienta v rámci projektu "Domácej opatrovateľskej starostlivosti". Na základe zmluvy s klientom poskytujeme dohodnuté služby potrebnej kvality prostredníctvom trpezlivej a starostlivej práce skúsených opatrovateliek, ktoré môžu vykonávať primeranú osobnú hygienu, dovoz, jednoduchú prípravu a podanie jedla, nákup potravín, základné práce v domácnosti, doprovod resp. dovoz k lekárovi apod. A tak aj týmto spôsobom sa snažíme spolu s príbuznými prispieť k ľahšiemu a dôstojnejšiemu prežívaniu ich staroby," povedala Mária Boszormenyiová.

V prípade záujmu radi poskytneme ďalšie informácie osobne na Sládkovičovej 14, od 7.30 do 15.30 h alebo telefonicky na č .t. 051/7721 608.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK