Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Nádej pre všetkých

V dnešnom uponáhľanom svete si ani neuvedomujeme, ako rýchlo ubieha čas. Veľmi málo nám ho ostáva aj na to, aby sme si všímali potreby nášho okolia. Až keď zistíme, že niekto z našich blízkych, prevažne starších ľudí, sa ocitol v štádiu, kedy sa o seba nemôže postarať sám, bez pomoci iných ľudí, začneme hľadať riešenie a pomoc. <b>Nezisková organizácia Nádej</b> vznikla v roku 1998 v zmysle Zákona NR SR č. 213/1997 Z. z. O neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Jej zakladateľmi sú Katolícka jednota a Agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti Prešov.

Jednou z hlavných aktivít n. o. je prevádzkovanie stacionára NÁDEJ, v rámci ktorého od roku 2000 funguje aj "Zariadenie opatrovateľskej služby - ZOS Nádej" so súčasnou kapacitou 20 ľudí. O hlavných cieľoch už hovorí jej riaditeľka Mária Boszormenyiová. "Poskytujeme komplexnú ošetrovateľskú službu odborným personálom s individuálnym prístupom ku každému klientovi, profesionálnu zdravotnícku starostlivosť pod odborným dozorom lekárov a sestier, vytvárame pre našich klientov prirodzené rodinné prostredie v procese rekonvalescencie a prispievame k humánnemu a dôstojnému dožitie v posledných dňoch života"

Cieľovou skupinou sú občania mesta Prešov ale aj širšieho okolia prevažne so ZŤP, ktorých zdravotný stav už nevyžaduje stálu nemocničnú starostlivosť, avšak ďalšiu starostlivosť v domácom prostredí nie sú schopní zvládnuť sami ani za pomoci svojich najbližších.

V zariadení Nádej sú umiestňovaní klienti prevažne s ťažkým zdravotným postihnutím, so zníženou pohyblivosťou alebo imobilní klienti, v terminálnom štádiu, s onkologickými ochoreniami, klienti po mozgovo-cievnych príhodách, s gerontologickým a psychiatrickým ochorením a. p.

V upravenom objekte v peknom prostredí s malou záhradkou o rozlohe cca 650 m2 je umiestnených 20 klientov, o ktorých sa nepretržite 24 hodín denne stará kolektív zdravotných sestier a ošetrovateliek. Stravovanie klientov je poskytované priamo v stacionári Nádej. Zabezpečuje ho kvalifikovaná kuchárka s prihliadnutím na zdravotný stav a diagnózy klientov, čo v praxi znamená, že sa strava podáva podľa diétneho systému. V prípade imobilných klientov skúsené opatrovateľky zabezpečia kŕmenie pacientov.

"Často sa však na nás obracajú ľudia so žiadosťou o radu či pomoc len počas pracovného dňa. Mnohokrát ich pracovná zaneprázdnenosť a ďalšie povinnosti im neumožňujú postarať sa o svojich najbližších, ktorí s nimi nežijú v jednej domácnosti. Prípadne ich nevládnosť a vysoký vek vedú k obavám ponechať ich počas pracovného dňa osamotených. Avšak zodpovednosť a úcta ich zaväzujú zabezpečiť primeranú starostlivosť počas ich neprítomnosti.

Keďže opatrovateľské služby sme v Nádej, n. o. doposiaľ poskytovali len v rámci ZOS, v tomto roku sme sa rozhodli ponuku našich služieb rozšíriť aj na opatrovateľskú činnosť v domácom prostredí klienta v rámci projektu "Domácej opatrovateľskej starostlivosti". Na základe zmluvy s klientom poskytujeme dohodnuté služby potrebnej kvality prostredníctvom trpezlivej a starostlivej práce skúsených opatrovateliek, ktoré môžu vykonávať primeranú osobnú hygienu, dovoz, jednoduchú prípravu a podanie jedla, nákup potravín, základné práce v domácnosti, doprovod resp. dovoz k lekárovi apod. A tak aj týmto spôsobom sa snažíme spolu s príbuznými prispieť k ľahšiemu a dôstojnejšiemu prežívaniu ich staroby," povedala Mária Boszormenyiová.

V prípade záujmu radi poskytneme ďalšie informácie osobne na Sládkovičovej 14, od 7.30 do 15.30 h alebo telefonicky na č .t. 051/7721 608.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK