Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Na PEGAS-e 2013 rozprestrela víťazné krídla Lina Mayer

Pegas 2013 patril v prešovskom jazdeckom areáli deviatim finalistom. V rôznorodej mozaike žánrov sa žiadny z nich nestratil a ponuka sa niesla v znamení vysokej kvality.

Lina Mayer (foto: Maroš Fabian)
Lina Mayer (foto: Maroš Fabian)

Autorom myšlienky podať mladým hudobníkom pomocnú ruku prostredníctvom hudobnej súťaže organizovanej nahrávacím štúdiom STUDIO7 a Rádiom Prešov je Rasťo Papp. Inšpiráciou pre neho bolo ponúknuť nielen nahranie singla pod producentskou taktovkou Vlada „Randyho“ Gnepu, ale zároveň ho lákala idea garantovať priestor v rádiovom éteri. O to viac ho potešil priebeh finále, ktoré si nenechala ujsť ani početná fanúšikovská kulisa.

Každý, kto vystúpil, podal skvelý výkon a latka pre budúci rok je postavená naozaj vysoko. Tento ročník opäť potvrdil, že s mladými muzikantmi má význam pracovať, pretože talent im nechýba. Pokiaľ by som im mohol poradiť, tak nech veria tomu, čo robia a nech sa nedajú odradiť neúspechom, pokiaľ im skríži cestu. Z finále mám dobrý dojem aj preto, že podľa mojich informácií prišlo na Pivný festival práve dnes najviac ľudí. Keďže sa výborne bavili, spokojní môžu byť všetci muzikanti, lebo v prvom rade je to ich vizitka“, zdôraznil R. Papp.

Soška Pegasa z dielne Martina Becheru určená pre víťaza sa na základe rozhodnutia poroty ocitla v rukách Liny Mayer. Talentovaná Košičanka si koncert užívala a výborný dojem zanechala aj napriek tomu, že musela bojovať s technickými problémami. Najskôr sa v „hodine dvanástej“ zistilo, že kufrík s technickým vybavením ostal v košickej skúšobni, a už to vyzeralo, že so svojimi skladbami, v ktorých hrá dôležitú úlohu elektronika, ani nevystúpi. Potrebné vybavenie sa podarilo zohnať na poslednú chvíľu a keď sa zdalo, že je všetko v poriadku, bubeník sa potrápil s nastavením zvuku.

Mali sme doslova len pár minút, aby sme to vyriešili. Dnešná súťaž bola teda naozaj adrenalínová. Už ma prepadávali aj myšlienky, či vôbec vystúpime, ale nevzdali sme to a možno i preto som si potom na pódiu užívala každú sekundu. Pre mňa má Pegas veľký význam hlavne v tom, že som tu prvýkrát prezentovala vlastnú tvorbu. Aj kvôli tomu som nad umiestnením nijak zvlášť nerozmýšľala. O to viac som teraz šťastná a vďačná“, neskrývala radosť Lina Mayer.

Každý z finalistov sa predstavil troma skladbami, z ktorých bola jedna súťažná. Lina Mayer uspela s piesňou Personal Sky. „Do svojich skladieb sa vždy snažím premietnuť moje pocity a životnú filozofiu. V tejto skladbe spievam o tom, ako si nájsť svoje šťastie v živote. Netvrdím, že mám na to presný návod, ale môj názor je, že to, čo delí každého človeka od jeho šťastia, je práve prvý krok, ktorý musí urobiť on sám a nik iný, pričom tá chvíľa je tu a teraz, nie potom. Len tak si môžeme vytvoriť vlastné nebo na zemi. Tým sa riadim, a táto cena mi to bude odteraz pripomínať“, dodala s úsmevom Lina.

Zaujímavou náhodou v prípade prvých dvoch víťazov Pegasa – Sunlips a Call Me Steve – je, že sa obidvaja predstavili na prestížnom medzinárodnom festivale Carpathia v Rzeszowe, kde kapela okolo frontmena Laca Rychtárika pri svojom tohtoročnom triumfe konkurenciu hudobne prevalcovala. Call Me Steve vystúpili na Pegase ako hostia a polhodinovým koncertom dali exkluzívnu bodku za vydareným večerom.

Súvisiace články
2.8.2013 Foto: Súťaž kapiel a interprétov "Pegas 2013" 1.8.2013 Kapely zo Slovenska aj Česka súťažia o cenu Pegas 2013
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK