Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Prešovská samospráva rozdelila 105.000 eur pre cirkvi

Prešovský samosprávny kraj (PSK) prerozdelil dnes spolu 105.000 eur pre cirkvi pôsobiace na jeho území.

V rámci projektu Kultúra poskytli financie pre 12 cirkevných subjektov pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

Chceli sme vyhovieť všetkým tým, ktorí dali takúto žiadosť a splnili podmienky, druhá polovica podmienky nesplnila. Tu v prvom rade išlo o myšlienku pomôcť k oprave týchto cirkevných miest v spojitosti s 1150. výročím príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.“ povedal predseda PSK Peter Chudík.

Samospráva dostala do konca júla 28 žiadostí, z nich podľa Chudíka 16 nespĺňalo kritéria výzvy. Medzi ostatnými, ktorí dotáciu dostanú je 5 subjektov gréckokatolíckej cirkvi, 4 subjekty rímskokatolíckej cirkvi, 2 subjekty pravoslávnej a 1 subjekt evanjelickej cirkvi. Najvyššiu dotáciu, teda 15.000 eur, dostane Pravoslávna cirkevná obec Prešov na nový ikonostas Katedrálneho chrámu sv. kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove.

Okrem toho dostane napríklad Konkatedrála sv. Mikuláša v Prešove 12.000 eur na dokončenie novej elektroinštalácie, 8800 eur pôjde gréckokatolíckej cirkvi na vybudovanie vstupu do krypty Prešovskej katedrály. Najviac finančných prostriedkov dostanú subjekty rímskokatolíckej cirkvi. Spolu až 37.900 eur. Druhý v poradí gréckokatolíci dostanú spolu 36.800 eur.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK