Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Stredné školy v Prešovskom kraji možno čaká prepúšťanie zamestnancov

Do stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) nastúpilo na začiatku septembra o 2451 žiakov menej ako v minulom školskom roku. Celkovo je dnes počet žiakov na týchto stredných školách 28.877.

(ilustračné foto: TASR)
(ilustračné foto: TASR)

Ako dnes povedal vedúci odboru školstva PSK Karol Lacko, vzhľadom na pokles žiakov očakávajú v najbližšom období hlásenia od riaditeľov škôl o plánovanom počte prepustených zamestnancov. Najviac sa to podľa Lacka dotkne gymnázií a obchodných akadémií. Celkovo je v školských zariadeniach PSK momentálne zamestnaných 2864 pedagogických a odborných zamestnancov a 1115 nepedagogických zamestnancov. To, koľko z nich bude musieť pre pokles žiakov školy opustiť, Lacko zatiaľ nevedel povedať.

Tiež poznamenal, že aj napriek tomu je najväčší záujem žiakov v Prešovskom kraji o gymnáziá, a na druhé miesto sa tento rok dostali zdravotnícke školy. Veľký úspech majú aj stredné školy so zameraním na elektrotechniku a informačné technológie. Najmenší záujem je o poľnohospodárske, stavebné, odevné, chemické a potravinárske odbory. Výsledkom toho je podľa neho fakt, že v školách i na trhu práce teraz chýbajú elektrikári, vodári, murári, kominári, podlahári a podobne.

O profesie, ktoré medzi majoritou nie sú veľmi obľúbené, majú záujem rómski žiaci v alokovaných pracoviskách stredných škôl v Jarovniciach a Varhaňovciach. Na odbor mechanizátor lesnej výroby podľa Lacka nastúpilo tento rok v Jarovniciach 16 prvákov a spolu v tomto odbore študuje 47 žiakov. Rovnaký záujem je aj o odbor lesná výroba, kde majú od začiatku septembra 17 prvákov. Na Strednej odbornej škole v Lipanoch, na jej elokovanom pracovisku v Jarovniciach študujú najmä dievčatá v odbore výroba konfekcie. Do prvého ročníka na tento odbor nastúpilo 13 žiačok. Na tom istom odbore vo Varhaňovciach majú 15 prváčok a 2 prvákov. Veľký záujem je v Jarovniciach aj o odbor čalúnnik, ktorý tu otvorila prešovská Stredná priemyselná škola. Do prvého ročníka nastúpilo až 33 žiakov, ktorí chcú byť čalúnnikmi, no v odbore stolár prvákov tento rok nemajú.

Lacko ďalej uviedol, že štyri školy v pôsobnosti PSK zrušili niektoré odbory, o ktoré nebol záujem. Hotelová akadémia v Prešove zrušila odbor verejná správa a cestovný ruch, Pedagogická a sociálna akadémia v Prešove zrušila odbor vychovávateľstvo. Rovnako v Stredná umelecká škola v Kežmarku zrušila tvorbu a vzorovanie bižutérie a grafickú úpravu tlačív. Najviac odborov zatvorili tento rok na Obchodnej akadémií v Starej Ľubovni, kde v tomto školskom roku žiaci už nemôžu študovať na škole podnikania, tiež zrušili cestovný ruch a odbor služby v cestovnom ruchu.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK