PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/12590/kubanek_vyzval_hudackeho-_aby_zvazil_kandidaturu_na_predsedu_kraja.html

Kubánek vyzval Hudackého, aby zvážil kandidatúru na predsedu kraja

Krajský predseda strany SMER-SD Stanislav Kubánek vyzval pravicového kandidáta na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Jána Hudackého na zváženie kandidatúry, alebo jej stiahnutie.
Stanislav Kubánek (foto: TASR)
Stanislav Kubánek (foto: TASR)

Podľa Kubánka Hudacký sľubuje ľuďom nereálne veci, ktoré ani nie sú v kompetencii predsedu PSK.

Neviem, či pán Hudacký dáva nesplniteľné sľuby nevedome, ale ak áno, potom by si mal preštudovať kompetencie vyšších územných celkov a právomoci predsedu a zvážiť svoju kandidatúru“, povedal v reakcii na základné piliere volebného programu Jána Hudackého Stanislav Kubánek.

Ján Hudacký pri ohlásení svojej kandidatúry povedal, že chce oživiť hospodárstvo regiónu a zamestnanosť v ňom podporou živnostníkov, farmárov a malých a stredných podnikateľov. Kubánek však tvrdí, že vyšší územný celok v tomto smere nemá žiadne kompetencie.

Rovnako reagoval aj na vyjadrenia Hudackého o aktívnom ovplyvňovaní urýchlenia procesu výstavby diaľničného obchvatu Prešova D1, severného obchvatu Prešova R4 a začatia výstavby rýchlostnej cesty R4 z Prešova cez Stropkov a Svidník a prípravy výstavby rýchlostnej cesty R9 z Prešova do Sniny. Kubánek pripomenul, že z pozície predsedu PSK tento proces môže ovplyvniť jedine lobovaním u predstaviteľov vlády a ministerstva.

Tiež skonštatoval, že Prešovský samosprávny kraj investoval do obnovy ciest v regióne od roku 2005 najviac finančných prostriedkov spomedzi všetkých krajov. Išlo podľa neho o sumu viac ako 150 miliónov eur. Reagoval tým na slová Hudackého, že jeho prioritou sú tiež opravy ciest II. a III. triedy.

Kubánek ďalej povedal, že úsilím strany SMER-SD vo volebnej kampani na post predsedu PSK bude stretávanie sa s voličmi a diskusia o tom, čo už pre Prešovský kraj urobili a nie sľubovanie.

Tiež uviedol, že 50 percent kandidátnej listiny strany tvoria osobnosti z oblasti športu, kultúry a školstva, ktorí nie sú členmi strany ale v tomto regióne niečo znamenajú. Kandidátku plánuje odovzdať v pondelok (30. 9.). Kandidátom strany SMER-SD na predsedu PSK je doterajší šéf samosprávneho kraja Peter Chudík.

Ján Hudacký pri odovzdaní svojej kandidatúry na predsedu PSK v pondelok (16. 9.) ďalej poznamenal, že Prešovský kraj má veľký potenciál v prírodnom bohatstve a v historických pamiatkach svetového významu, čo treba využiť. Potenciál regiónu je však podľa neho predovšetkým v schopných, aktívnych a obetavých ľuďoch a je povinnosťou ho bezodkladne využiť.

 
23.9.2013 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 2763 krát