PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/12592/j-_hudacky-predseda_kraja_musi_mat_v_naplni_kompletny_rozvoj_regionu.html

J. Hudacký: Predseda kraja musí mať v náplni kompletný rozvoj regiónu

Pravicový kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Ján Hudacký tvrdí, že predseda samosprávneho kraja musí mať v náplni práce kompletný rozvoj regiónu, a nielen to, čo mu ukladá litera zákona o vyšších územných celkoch.
Ján Hudacký (foto: TASR)
Ján Hudacký (foto: TASR)

Reagoval tým na vyjadrenia krajského predsedu strany Smer-SD Stanislava Kubánka, ktorý dnes povedal, že Hudackého piliere volebného programu sú iba sľubmi, a nie reálnymi kompetenciami šéfa kraja.

Hudacký poznamenal, že predstavitelia Smeru-SD sa v Prešovskom kraji nechali limitovať vo svojich aktivitách len na tie veci, ktoré im ukladá litera zákona o vyšších územných celkoch, a nedostatočne sa venovali tomu, čo ľudia a kraj potrebujú.

Aj preto je Prešovský samosprávny kraj najmenej rozvinutým krajom, je najchudobnejším krajom, má najvyššiu nezamestnanosť a podiel na hrubom domácom produkte je najnižší spomedzi všetkých krajov na Slovensku, toto všetko je dôsledok vládnutia strany Smer a terajšieho predsedu kraja. Najdôležitejšou úlohou predsedu PSK je znižovať regionálne rozdiely“, povedal Hudacký.

Smer-SD podľa jeho slov nemá v ústave zakotvenú vedúcu pozíciu v tejto spoločnosti, preto jeho rozhodnutie kandidovať je slobodné a vyplýva z občianskych práv, preto sa neplánuje vzdať svojej kandidatúry.

Kubánek sa dnes ďalej vyjadril, že predseda PSK nemôže ovplyvniť proces výstavby diaľnic či rýchlostných komunikácií, môže iba lobovať u predstaviteľov vlády a ministerstva. Na to Hudacký reagoval, že terajší predseda ako predstaviteľ strany Smer-SD mohol pre výstavbu diaľnic na východe urobiť viac. Nemal napríklad podľa neho dopustiť, aby bola rýchlostná komunikácia R9 na severovýchode Slovenska vylúčená z akýchkoľvek strategických materiálov vlády.

Kubánek však konštatoval, že Prešovský kraj investoval do obnovy ciest v regióne od roku 2005 najviac finančných prostriedkov spomedzi všetkých krajov. Išlo podľa neho o sumu viac ako 150 miliónov eur.

Hudacký vo svojej reakcii poukázal na regionálne rozdiely, ktoré sa za 12 rokov vládnutia Smeru-SD v Prešovskom kraji podľa neho neznižujú. „Rozdiel medzi západným Slovenskom a východným v nezamestnanosti v roku 2001 bol 8,07 percenta, dnes je to 8,52 percenta. Ďalším zaujímavým ukazovateľom v tomto porovnávaní rozdielov je realita, že v roku 2002 priemerná domácnosť na západe krajiny mohla minúť mesačne na jedného člena o 26 eur viac ako v Prešovskom kraji. Teraz je to už o 60 eur viac“, doplnil Hudacký.

Snahou strany Smer-SD vo volebnej kampani na predsedu PSK bude podľa Kubánkových slov stretávanie sa s voličmi a diskusia o tom, čo už pre Prešovský kraj urobili, a nie sľubovanie.

 
24.9.2013 | Autor: TASR | Mesto Prešov | čítané: 2189 krát