Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

J. Hudacký: Predseda kraja musí mať v náplni kompletný rozvoj regiónu

Pravicový kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Ján Hudacký tvrdí, že predseda samosprávneho kraja musí mať v náplni práce kompletný rozvoj regiónu, a nielen to, čo mu ukladá litera zákona o vyšších územných celkoch.

Ján Hudacký (foto: TASR)
Ján Hudacký (foto: TASR)

Reagoval tým na vyjadrenia krajského predsedu strany Smer-SD Stanislava Kubánka, ktorý dnes povedal, že Hudackého piliere volebného programu sú iba sľubmi, a nie reálnymi kompetenciami šéfa kraja.

Hudacký poznamenal, že predstavitelia Smeru-SD sa v Prešovskom kraji nechali limitovať vo svojich aktivitách len na tie veci, ktoré im ukladá litera zákona o vyšších územných celkoch, a nedostatočne sa venovali tomu, čo ľudia a kraj potrebujú.

Aj preto je Prešovský samosprávny kraj najmenej rozvinutým krajom, je najchudobnejším krajom, má najvyššiu nezamestnanosť a podiel na hrubom domácom produkte je najnižší spomedzi všetkých krajov na Slovensku, toto všetko je dôsledok vládnutia strany Smer a terajšieho predsedu kraja. Najdôležitejšou úlohou predsedu PSK je znižovať regionálne rozdiely“, povedal Hudacký.

Smer-SD podľa jeho slov nemá v ústave zakotvenú vedúcu pozíciu v tejto spoločnosti, preto jeho rozhodnutie kandidovať je slobodné a vyplýva z občianskych práv, preto sa neplánuje vzdať svojej kandidatúry.

Kubánek sa dnes ďalej vyjadril, že predseda PSK nemôže ovplyvniť proces výstavby diaľnic či rýchlostných komunikácií, môže iba lobovať u predstaviteľov vlády a ministerstva. Na to Hudacký reagoval, že terajší predseda ako predstaviteľ strany Smer-SD mohol pre výstavbu diaľnic na východe urobiť viac. Nemal napríklad podľa neho dopustiť, aby bola rýchlostná komunikácia R9 na severovýchode Slovenska vylúčená z akýchkoľvek strategických materiálov vlády.

Kubánek však konštatoval, že Prešovský kraj investoval do obnovy ciest v regióne od roku 2005 najviac finančných prostriedkov spomedzi všetkých krajov. Išlo podľa neho o sumu viac ako 150 miliónov eur.

Hudacký vo svojej reakcii poukázal na regionálne rozdiely, ktoré sa za 12 rokov vládnutia Smeru-SD v Prešovskom kraji podľa neho neznižujú. „Rozdiel medzi západným Slovenskom a východným v nezamestnanosti v roku 2001 bol 8,07 percenta, dnes je to 8,52 percenta. Ďalším zaujímavým ukazovateľom v tomto porovnávaní rozdielov je realita, že v roku 2002 priemerná domácnosť na západe krajiny mohla minúť mesačne na jedného člena o 26 eur viac ako v Prešovskom kraji. Teraz je to už o 60 eur viac“, doplnil Hudacký.

Snahou strany Smer-SD vo volebnej kampani na predsedu PSK bude podľa Kubánkových slov stretávanie sa s voličmi a diskusia o tom, čo už pre Prešovský kraj urobili, a nie sľubovanie.

Súvisiace články
23.9.2013 Kubánek vyzval Hudackého, aby zvážil kandidatúru na predsedu kraja
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK