PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/12694/psk_by_mal_buduci_rok_hospodarit_s_3-7-milionovym_schodkom.html

PSK by mal budúci rok hospodáriť s 3,7-miliónovým schodkom

Poslanci Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dnes schválili návrh rozpočtu na rok 2014. V budúcom roku rátajú s príjmami vo výške 156,3 milióna eur a výdavkami 160 miliónov. Kraj by mal hospodáriť so schodkom v rozpočte vo výške 3,7 milióna eur.

Ako povedala vedúca odboru financií PSK Mária Holíková, tento schodok vychádza iba z jednoduchého rozdielu z príjmov a výdavkov. „Časť schodku nám tvoria prostriedky z rezervného fondu, teda zdroje z minulých rokov. Vieme, že v roku 2013 pri konsolidácii verejných zdrojov dosiahneme prebytok 11 miliónov eur. V budúcom roku tieto prostriedky plánujeme využiť v objeme zhruba 6,7 milióna eur. To tiež vytvára schodok, no finančnými operáciami sa ten vyrovná na nulu a bilancia príjmov a výdavkov je potom nulová“, vysvetlila Holíková.

Rozpočet na rok 2014 podľa jej slov obsahuje aj princíp solidárnosti kraja pri znižovaní verejného dlhu, ktorý je od roku 2012 premietnutý v zníženom podiele na dani z príjmov fyzických osôb z 23,5 percenta na 21,9 percenta. Pre Prešovský kraj to znamená päť miliónov eur mínus. Aj v roku 2014 plánuje kraj podľa Holíkovej hospodáriť šetrne, no situácia im nedovolí pristúpiť k memorandu, lebo to predstavovalo navyše mínus 5,6 milióna eur v rámci výdavkov. Táto konsolidácia znamená pre kraj zvýšenú tvorbu záväzkov, no v roku 2013 sa im darí vyrovnávať všetky záväzky v lehote splatnosti a tento kredit najlepšie hospodáriaceho kraja si chcú ďalej udržať.

Príjmy rozpočtu na rok 2014 sú v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2013 o 2,7 milióna vyššie. Výdavky na budúci rok sú navrhované o takmer 13,3 milióna eur vyššie ako v minulom roku.

Najvýraznejší navýšenie výdavkov predpokladá kraj podľa Holíkovej v oblasti cestnej dopravy, a to z dôvodu, že dopravcom v prímestskej doprave vyplatia skutočné dosiahnuté straty spôsobené dopravou vo verejnom záujme. Na činnosť úradu by mali v budúcom roku minúť 6,55 milióna eur a v kapitálových výdavkoch v tejto kapitole vyčlenili 412.000 eur na elektronizáciu služieb PSK. Na kultúrne zariadenia vyčlenil kraj 8,2 milióna eur. Pre zabezpečenie financovania školstva je navrhovaný rozpočet v oblasti výdavkov vo výške 68,9 milióna eur. Na sociálnu oblasť PSK v budúcom roku minie takmer 24,9 milióna eur.

V oblasti príjmov počíta krajská samospráva s daňovými príjmami vo výške 82,2 milióna eur, čo je o 1,3 milióna viac ako v minulom roku. Nedaňové príjmy v objeme takmer šesť miliónov eur predstavujú len 3,82 percenta celkových príjmov.

Za návrh rozpočtu hlasovalo 47 prítomných poslancov, šiesti sa zdržali hlasovania.

 
15.10.2013 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1461 krát