PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/12699/cenu_psk_za_rok_2013_dostanu_m-_lajcak-_p-_sperka_a_k-_horak.html

Cenu PSK za rok 2013 dostanú M. Lajčák, P. Šperka a K. Horák

Prešovský samosprávny kraj (PSK) udelí Cenu PSK za rok 2013 ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi, pedagógovi a dramatikovi Karolovi Horákovi a in memoriam Petrovi Šperkovi, horskému záchranárovi, ktorý zahynul v júni pri teroristickom útoku v Pakistane.

Podľa návrhu, ktorý v utorok (15.10.) schválili poslanci Zastupiteľstva PSK, boli traja laureáti vybraní z 24 návrhov, ktoré posielali občania do konca septembra.

Miroslav Lajčák dostane Cenu PSK za osobné zásluhy pri zviditeľňovaní a pozitívnej propagácii SR v európskom a svetovom priestore. Karola Horáka, ktorý oslavuje 70 rokov, ocenia za mimoriadny prínos pri rozvoji dramatickej tvorby a cenu pre Petra Šperka in memoriam navrhla Horská záchranná služba Vysoké Tatry za dlhoročnú obetavosť a zanietenosť pri záchrane ľudských životov a zdravia i prácu v radoch záchranárov.

Slávnostný program, počas ktorého budú odovzdané Ceny PSK a tiež Ceny predsedu PSK za rok 2013, sa uskutoční v decembri v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

Ako uviedla hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, Cenu PSK predstavuje umelecké dielo - gotická brána s doširoka otvorenými dverami, ktoré sú symbolom prijímania nových podnetov. Cenu predsedu tvorí voľne tvarovaný objekt pripomínajúci ľudské srdce, obomknuté po stranách krídlami. Symbolizuje citovú spoluúčasť na každom tvorivom počine ako neodmysliteľnú súčasť rozvoja ľudskej civilizácie. Autorkou oboch diel je akademická sochárka Eva Fišerová.

 
16.10.2013 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1618 krát