Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Airsoft (aj) v Prešove

Čo je to ten Airsoft? Niekto hrá tenis, niekto futbal, niekto sa zabáva na diskotéke a niekto robí airsoft. Airsoft je v podstate adrenalínový šport - zábava pri ktorej sa používajú repliky ozajstných strelných zbraní. Na rozdiel od paintballu airsoftové zbrane strieľajú 6mm plastové guličky (a odnedávna aj 8 mm) ktoré nefarbia, označujú sa aj ako BB. Airsoft sa môže robiť ako streľba na terč, ale naplno sa vychutná ako kolektívny šport - kolektívna zábava - kolektívny koníček. Airsoftové zbrane sú vlastne plynové strelné zbrane, na vlastnenie ktorých je potrebné mať minimálne 18 rokov - vlastnenie zbrojného preukazu nie je potrebné. Pod dozorom dospelého je možné aj zapožičanie airsoftovej zbrane osobe mladšej ako 18 rokov (neodporúča sa vek nižší ako 15 rokov).

Zbrane sa rozdeľujú tak ako pri ostrých zbraniach na krátke a dlhé a podľa toho, aký druh energie využíva zbraň.

1. Manuálne naťahované zbrane - manuály (pred každým výstrelom je nutné zbraň ručne natiahnuť)

2. Plynovky (zbraň je poháňaná stlačeným vzduchom z tlakovej nádoby/zásobníka)

3. Elektricky poháňané - AEG (automatic electric gun, elektromotorčekom naťahovaná zbraň). Už samotné makety zbraní robia z tejto zábavy zaujímavý koníček. Zbrane sa vyrábajú z kvalitného plastu a kovu - sú na nerozoznanie od pravých. Na výber je od pištolí Glock, Beretta, Walther, Colt cez samopaly a odstreľovačky AK 47, M16, G36C, MP5, G3 SG1 a SVD Dragunov až po guľomety.

Pri airsofte je zbraň primárnou pomôckou na dosiahnutie víťazstva, ale nie je nevyhnutou podmienkou. Kvôli bezpečnosti sa airsoft hrá zásadne s ochrannými okuliarami alebo paintballovými celotvárovými maskami (zbraňami sa strieľa na protihráčov), odporúčané sú ďalej kvalitná pevná obuv a oblečenie, ktoré niečo vydrží (napr. armádne maskáče). Pred každou Airsoftovou hrou sa najprv hráči rozdelia na 2 približne rovnako vyrovnané armády s približne rovnakou výzbrojou a skúsenosťami (rozdelenie môže byť aj na 3 armády, je to individuálne podľa herného scenára). Po rozdelení hráčov organizátor hry vysvetlí pravidlá, scenár a cieľ, ktorý hra sleduje. Hrá sa dvoma základnými spôsobmi a to podľa použitého hracieho priestoru:

1) OSB (open space battle) - v lese, uplatnia sa najmä hráči s dlhými a presnými zbraňami.

2) CQB (close quarter battle) – boj v budove, tu sú vo výhode zase hráči s krátkymi zbraňami a s vysokou kadenciou (počet vystrelených projektilov za jednotku času).

Pravidlá pre každú hru sú rôzne, využívajú sa buď osvedčené z počítačových hier a akčných filmov, alebo sa vymyslia vlastné. Základným prvkom pravidiel airsoftovej hry a je zásah súpera guličkou z airsoftovej zbrane, alebo airsoftovej pyrotechniky. Každý hráč po jeho zasiahnutí musí toto oznámiť hlasným zvolaním "MÁM", alebo "DOSTAL SOM" a presunie sa na dohodnuté miesto mimo hrací priestor. Na tomto mieste vyčká stanovený čas a znovu sa zapojí do hry, alebo vyčká na ukončenie hry (závisí to na dohodnutých pravidlách). Ak protihráč nezacíti zásah, potom hráč ktorý ho s istotou zasiahol zvolá "MÁŠ", alebo "DOSTAL SI". Sporné prípady sa riešia následným lepším zásahom. Cieľom hry môže byť ukoristenie nepriateľskej vlajky, vyradenie všetkých nepriateľských bojovníkov, obsadenie územia (budovy), alebo bezpečný transport dôležitej osoby (o rôznych používaných scenároch sa môžete dozvedieť viac na airsoftových diskusných fórach). Pri hre samotnej teda spravidla je dôležitá teamová spolupráca a fair-play.

Keďže sa pri hre uplatňuje teamova spolupráca, hráči sa teda prirodzene zoskupujú do takzvaných teamov (jednotiek), či klubov. Na internete preto narazíte na rôzne typy jednotiek ktoré kopírujú armádne, policajné, partizánske, alebo teroristické jednotky, alebo neidentifikovateľné zoskupenia s vojenským velením a členením, alebo aj bez nejakej štruktúry.

Airsoftoví nadšenci sa sami rozdeľujú ešte do dvoch skupín:

1. športoví (rekreační) - hráčom záleží viac na hernom zážitku zo streľby a dĺžka scenárov je kratšia a samotné scenáre a ich prevedenie je iné ako pri druhej skupine airsofťákov.

2. armádni (military airsoft) hráči sa snažia využívať vo väčšom meradle znalosti, vybavenie a profesionálnu armádnu výstroj. Jedna military hra neraz trvá aj niekoľko dní. Repliky zbraní pri military scenároch nehrajú hlavnú úlohu, dokonca sa protihráči ani nemusia na rozsiahlom území stretnúť.

Jeden aj druhý štýl airsoftu má niečo do seba, má svoje klady, zápory a svojich nadšencov ktorí sa viac či menej navzájom tolerujú.

Na záver uvádzam niekoľko web linkov na zaujímavé slovenské a české airsoftové stránky:

• <a href="http://www.airsoftmania.sk"; target="_blank">Airsoftmania.SK</a> - východoslovenská airsoftová centrála, portál
• <a href="http://www.ask-sl.sk"; target="_blank">ASK-SL</a> - 1.airsoftový športový klub Stará Ľubovňa
• <a href="http://www.6mm.sk"; target="_blank">6mm.SK</a> 6mm - predaj a požičovňa airsoftových zbraní
• <a href="http://www.omegablack.com"; target="_blank">Omegablack.COM</a> - Airsoftovy Športovy Klub Omega Black</a>
• <a href="http://www.armada.sk"; target="_blank">Armada.SK</a> - Military Airsoft Portal</a>
• <a href="http://www.wargames.sk"; target="_blank">Wargames.SK</a> - celoslovenský airsoftový portál
• <a href="http://casa.tam.cz"; target="_blank">CASA</a> - český airsoftový portál
• <a href="http://www.airsoft.sk"; target="_blank">Airsoft.SK</a> - predaj AS zbraní, military shop, portál

(Autor: LEON, Prešov)

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK