Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Jazz Prešov 2013 štartuje už dnes

Dvojdňový festival Prešov Jazz 2013 bude na obvyklom mieste, v sále PKO - Čierny orol v Prešove. Večery plné kvalitnej hudby budú v dnes 23. 10 a vo štvrtok 24. 10. , so začiatkom vždy o 18. hod.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Program načne latino
Jazz Prešov ponúkne znovu zvučné mená. Či už ide o rakúskeho saxofonistu Harryho Sokala, soulmenov z Chicaga či spoluhráčov legendárneho Joea Zawinula.

Program festivalu priblížil jeho dramaturg Peter Adamkovič. Podujatie odštartuje Edilson Sanchez Quartet.
Lídrom zoskupenia je basgitarista z Kolumbie, ktorého sprevádza poľský klavirista Piotr Wylezol (na prešovských „džezákoch“ už vystupoval s vlastným triom) a ďalší spoluhráči z Poľska a Ukrajiny. Kvarteto hrá jazz, ladený do latina.
Po latinských rytmoch si prídu na svoje priaznivci klasického džezu na vystúpení As Guest Reunion feat. Harry Sokol.
As Guest sú kapela okolo dvoch Slovákov, ktorých však tunajšie publikum nepozná, pretože žijú v Holandsku. Už desať rokov majú vlastnú kapelu, striedajú sa pri nich najmä holandskí hudobníci. Ide o vibrafonistu Mira Heráka a klaviristu Michala Vaňoučeka. Mimochodom, vibrafón ako hudobný nástroj bude mať u nás svoju premiéru“, opísal P. Adamkovič kapelu, s ktorou vystúpi aj veľká osobnosť európskeho jazzu s exotickým imidžom, rakúsky saxofonista Harry Sokal.

Gapa s americkými spoluhráčmi
Vrcholom prvého festivalového dňa bude koncert Chicago Blues Connection. Túto partiu dal dokopy prešovský saxofonista Mário „Gapa“ Garbera, chystá sa s ňou aj na Bratislavské jazzové dni.
Gapa sa v hlavnom programe prešovských „džezákov“ objaví po šiestich rokoch. Vtedy hral so svojou skupinou Groovin' Heads a skvelou americkou speváčkou Nicole McCloud. Tá je dnes horúcou favoritkou na víťazstvo v aktuálnom americkom X-Factore!
Tentoraz dôjde Gapa s gitaristom a spevákom Romanom Mečiarom, basgitaristom Mišom Šimkom a dvoma hudobníkmi z Chicaga, ktorými sú Yaahn Hunter (klávesy) a Terence Williams (bicie).

Posledne menovaný si už v Prešove zahral na Dobrom festivale, teraz príde zas s posilou. „Sú to souloví, gospeloví muzikanti. Sami sme zvedaví, ako dopadne spojenie bluesových, funky a soulových muzikantov, “ povedal dramaturg, podľa ktorého sa diváci môžu tešiť na dynamické a energické vystúpenie.
Prešov bude mať svoje zastúpenie aj na úvod druhého dňa, v podobe Inside Group.
V posledných rokoch vždy dávame priestor jednej domácej kapele, ktorá má potenciál a robí svoju muziku. Inside Group hrali vlani na našom jam-session. Majú vlastné kompozície v jazzrockovom fusion duchu, vydávajú prvý album“, vysvetlil Peter Adamkovič.

Jubileum s legendou
On sám si so spoluhráčmi z AMC Tria zahrá v ďalšom sete, spolu s nimi legendárny gitarista Philip Catherine z Belgicka.
Je to už starý pán, vlani oslávil sedemdesiatku a na svetových pódiách sa pohybuje od 60. rokov“, prezradil jeho prešovský spoluhráč.

Pôvodne AMC Trio vystúpiť nemalo, ale keď bola možnosť zahrať si vedno s famóznym gitaristom, neváhali.
Napokon, dobre sa stalo, veď AMC Trio oslavuje v týchto dňoch 20. výročie.

Spomienka na Zawinula
Hlavnou hviezdou celého festivalu bude Zawinul Legacy Band. Rodák z Viedne Joe Zawinul žil v Amerike a spravil závratnú kariéru.
Bol priekopníkom syntetizátorov v džeze, svojráznym a jedinečným skladateľom. Preslávili ho skladby ako Birdland či Mercy, mercy, mercy, ktoré sa dočkali mnohých verzií, bol zakladateľom slávnej skupiny Weather Report, ktorá roky vyhrávala anketu o najlepšiu džezovú kapelu na svete.

Zomrel pred piatimi rokmi. V Prešove odznejú jeho najznámejšie kompozície.
Je to zostava z jeho najlepších muzikantov, s ktorými hrával hlavne v kapele Joe Zawinul Syndicate. Jeho samotného zastúpi svetový klávesák Scott Kinsey. Nepreháňam, podľa mňa to bude jeden z hudobných vrcholov v histórii celého nášho festivalu“, hádzal komplimenty P. Adamkovič.

Michal Frank, Korzár

Návrat k minulému ročníku: http://www.frenky.sk/clanok/812/jazz_presov_2012.html

Info od organizátorov: http://www.hux.sk/nase-clanky/hudba/item/18879-festival-jazz-presov-2013-s-hviezdami?tmpl=component#

Súvisiace články
25.10.2013 Foto: Jazz Prešov 2013
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK