Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

FHE: Basta fidli

Basta fidli je dnes v podstate legendárna slovenská kapela, ktorá vyšla aj na známej výberovej LP platni Rocklet 88. Má tri domicily, medzi nimi aj Prešov, kde reálne vznikla.

Kapela Basta fidli vznikla na začiatku 80. rokov v Prešove, založili ju tunajší vysokoškoláci. „Na škole v Prešove sme začali hrať v Dominante. To bola kapela na filozofickej fakulte, v ktorej sa striedali muzikanti, podľa toho, ako prichádzali a odchádzali študenti. Z tých hráčov živelne vznikla niekedy v rokoch 1980 - 81 Basta fidli, “ opísal pre Korzár Vlado „Voloď“ Kucer (na snímke) vznik skupiny, v ktorej pôvodnej zostave figuroval okrem neho aj Rony Šmeral (gitara), Viktor Varga (klávesy), Ľubomír Kristián (basgitara) a Miro Mikšík (bicie).

Do toho prišla vojenská služba, po ktorej sa skupina obnovila. Prišiel nový bubeník i klávesák Jozef Gašperan z Brezna. Prvé úspechy zabrzdil odchod členov kapely na zárobky do Švajčiarska.
„Tam sme vystupovali pod iným menom, Lady Jane. Potom už každý išiel svojou cestou, “ hovorí muzikant, ktorý chcel po návrate v roku 1995 Basta fidli obnoviť, no nemal s kým. Tak vystupoval pod svojím menom, prípadne prezývkou Voloď. „Keď som zistil ten stav, povedal som si, že musím ísť po svojom. Urobil som Biele miesta tiel s Andrejom Šebanom a textami Joža Urbana, potom druhý album, s Jožom Burianom a ďalšími.“

Teraz chystá comeback značky Basta fidli. V novej, prevažne košickej zostave figurujú Ondrej Micík (gitara), Mišo Šimko (basgitara) a Robo Tkáč (bicie).

So skladbou Luxus rýchlych lások má Basta fidli zastúpenie na legendárnej LP platni Rockelt 88. Tam je uvedené, že sídlom kapely je Veľký Biel. V tejto obci pri Senci tam totiž so svojou prvou ženou žil dnes už nebohý legendárny textár Jožo Urban, ktorý Basta fidli prihlásil aj na festival Rocklet, z ktorého vyšla spomínná výberovka. Takisto sa často zvyklo uvádzať, že je ide o košickú kapelu. Traja jej členovia, vrátane Voloďa, tam totiž žili. Inak, V. Kucer pochádza zo Svidníka, v súčasnosti žije v Bratislave.

Z bibliografie:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6929900/kucerovci-chystaju-poctu-warholovej-matke.html
http://music.box.sk/news.php3?id=1280

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK