Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Rómski poslanci školení o fungovaní samosprávy

Občianske združenie na podporu a rozvoj regiónov v Prešove uzatvorilo dlhodobý projekt „Vzdelávania rómskych poslancov“. Slávnostný večer, ktorý sa uskutočnil dňa 12. decembra 2003 o 18:00 hod. v Hotely Canyon v Lipovciach, bol spojený s odovzdávaním osvedčení o absolvovaní tohto vzdelávacieho programu pre rómskych poslancov obecných zastupiteľstiev Prešovského kraja.

Hlavným cieľom projektu bolo zrealizovať dlhodobý cyklus odborných školení pre rómskych poslancov z Prešovského kraja tak, aby získali komplexné informácie z oblasti komunálnej politiky a aby boli vedení k prevzatiu zodpovednosti vyplývajúcej z postu komunálneho politika.

Ďalším cieľom projektu bolo zvýšenie záujmu Rómov o správu vecí verejných a zlepšenie ich vzťahov s majoritnou spoločnosťou. Snažili sme sa o to, aby boli rómski poslanci pripravení zastávať svoj post so znalosťou veci a aby dokázali pružnejšie a efektívnejšie zastupovať záujmy rómskej komunity.

Odborným garantom projektu bola Katedra politológie Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove. Pri realizácii projektu sme spolupracovali aj so Združením miest a obcí Slovenska a s Úradom splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity.

Proces vzdelávania prebiehal od júna 2003 do decembra 2003. Odborných školení sa zúčastnilo 40 rómskych poslancov, ktorí pôsobia v obecných zastupiteľstvách Prešovského kraja.

Konkrétne ide o poslancov z obcí Mirkovce, Varhaňovce, Chminianske Jakubovany, Malý Slivník, Červenica, Jarovnice, Markušovce, Žehňa, Žehra, Ostrovany, Čaklov, Bystrany, Kendice a Hanušovce nad Topľou. V rámci projektu bol poslancom k dispozícii i poradenský servis, konkrétne išlo o poradenstvo v oblasti rozvoja mikroregiónu, právne a ekonomicko-účtovné poradenstvo.

Projekt „Vzdelávanie rómskych poslancov“ poskytol poslancom komplexné informácie o fungovaní samosprávy.

Okrem lepšej orientácie rómskych poslancov v oblasti komunálnej politiky mal zrealizovaný projekt i iný rozmer – prispel k zefektívneniu a profesionalizácii fungovania obecných samospráv. Na poslancoch je viditeľné prehĺbenie pocitu zodpovednosti za smerovanie obce a výraznejšie presadzovanie záujmov rómskych komunít na zasadnutiach zastupiteľstiev. Z ekonomického hľadiska sa poslanci naučili uvažovať hospodárnejšie o financiách obce a uvažujú i o tom ako využiť dostupné fondy a finančné toky pre svoju obec. V mnohých obciach začali poslanci pripravovať projekty zamerané na zlepšenie kvality života v rómskych komunitách, ako i projekty zamerané na zvýšenie zamestnateľnosti a vzdelanostnej úrovne rómskych občanov.

Počas realizácie projektu sme sa veľmi často stretávali s problémom neschopnosti komunikovať medzi rómskymi, nerómskymi poslancami a starostom. Sledovali sme problémovosť pri dosahovaní spoločných dohôd pre riešení problémov obcí. Nerómsky poslanci preferujú riešenie problémov, ktoré sa týkajú viac nerómskych občanov ako etnickej minority. Jedným z konkrétnych výstupov projektu je i to, že sme stali sa spojivom medzi rómskymi poslancami, nerómskymi poslancami a starostom a našu organizáciu začali pravidelne kontaktovať i starostovia obcí. Vo viacerých obciach sa zlepšila komunikácia medzi poslancami a starostom a jednosmerné odovzdávanie informácií sa postupne mení na dialóg, ktorý smeruje k spoločnej dohode týkajúcej sa najpálčivejších obecných problémov.

Občianske združenie na podporu a rozvoj regiónov naštartovalo projekt „Vzdelávania rómskych poslancov“ ako jedna z mála organizácií na Slovensku. Tento pilotný projekt bol mimoriadne úspešný a Nadácia otvorenej spoločnosti nám prisľúbila finančnú podporu i na jeho pokračovanie. V roku 2004 plánujeme poslancom obecných zastupiteľstiev, nielen rómskym, ale i nerómskym, vytvoriť priestor pre vzdelávanie samosprávy z ekonomického hľadiska s dôrazom na podnikanie, zvýšenie zamestnateľnosti a rozvoj vzdelanostnej úrovne Rómov.

Projekt bol realizovaný vďaka finančnej podpore NOS - OSF.

Nicole Fuchsová, koordinátorka projektu

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK