PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/12777/predsedom_psk_chce_byt_9_uchadzacov-_poslancom_457.html

Predsedom PSK chce byť 9 uchádzačov, poslancom 457

O post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uchádza 9 kandidátov. Do konca septembra sa o post poslanca uchádzalo 380 nominantov politických strán a 81 nezávislých kandidátov.

Štyria z nich sa však už vzdali kandidatúry.

Ako pre TASR potvrdil hovorca volebnej komisie PSK Radoslav Milčo, dvaja kandidáti Andrej Sova a Ján Halaj, obaja kandidovali za stranu Právo a spravodlivosť, 99% - občiansky hlas, sa vzdali ešte pred registráciou. Volebná komisia tieto dve kandidačné listiny preto nepreskúmala. Po registrácii sa vzdali kandidatúry aj Igor Dužda a Iveta Martonová.

Poslancami prešovského krajského parlamentu by sa chceli stať napríklad starostovia obcí a primátori miest, lekári a podnikatelia, ale medzi uchádzačmi sa našli napríklad aj študenti či poslanci NR SR. Spomedzi športových osobností sa medzi uchádzačmi objavil napríklad hokejista Arné Kroták či futbalový tréner Mikuláš Komanický. Poslancom PSK by sa chcel stať aj Michal Kaliňák, hovorca Ministerstva školstva SR, ktorý momentálne sedí aj v mestskom parlamente v Prešove.

O post predsedu PSK sa uchádza iba jeden nezávislý kandidát, dvaja sú kandidátmi koalície a šiestich nominovali politické strany. Najmladším kandidátom na predsedu PSK je právnička Dorota Bujňáková z Lipian. Najmladším mužom je 42-ročný Ján Bajus zo Sniny. Najstarším uchádzačom o post predsedu PSK je 61-ročný Vladimír Klein.

Ďalšími kandidátmi sú traja muži z Vranovského okresu. Nezávislý Anton Korba z Pavloviec, Jozef Mihalčin z Vranova nad Topľou a 53-ročný Štefan Straka.

Z Prešova pochádzajú dvaja kandidáti. Ide o 54-ročného poslanca NR SR Jána Hudackého, druhým je daňový poradca Ľubomír Vasilišin. O post predsedu sa uchádza aj súčasný šéf kraja Peter Chudík.

 
2.11.2013 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1338 krát