Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Cestári Prešovského kraja sa intenzívnejšie pripravujú na zimu

V posledných týždňoch sa cestári Prešovského samosprávneho kraja (PSK) intenzívnejšie pripravujú na zimu. Aj keď zatiaľ nemuseli zasahovať na území kraja, do začiatku novembra chceli stihnúť zásobenie posypovým materiálom na jednotlivých skládkach i zabezpečenie techniky.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

Potreba posypových materiálov vychádza z priemernej spotreby za posledných päť zimných období. Pri vytváraní skladových zásob sme vychádzali z týchto údajov, finančných limitov na tento rok a kapacitných možností skládok na strediskách údržby. Naším zámerom bolo zásobiť sa tak, aby sme k 1. novembru mali minimálne 30 percent predpokladanej spotreby posypovej soli, teda približne 6000 ton a minimálne 50 percent inertného materiálu, čo znamená približne 32.000 ton“, vysvetľuje riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák.

Ako ďalej uviedol, práve október je vyhradený aj na prípravu techniky. Zimná technika sa počas údržby systematicky pohybovala po vopred vymedzených trasách. Všetky cesty v kraji sú rozdelené do 106 okruhov. Ich zjazdnosť bude v nepretržitej 24-hodinovej prevádzke zabezpečovať približne 411 pracovníkov SÚC PSK, z toho 324 vodičov. Sú zaradení do troch striedajúcich sa zmien s 12-hodinovým pracovným časom.

Aj napriek tomu sa zima podľa Kozáka nedá naplánovať. Posledný výjazd v rámci tej minuloročnej realizovali cestári 9. apríla v oblastiach Poprad, Stará Ľubovňa, Prešov a Bardejov. V posledných rokoch sa priemerné náklady na zimnú údržbu pohybujú okolo 5,6 milióna eur, pričom náklady na posypový materiál predstavujú 2 až 2,5 milióna eur.

V nadchádzajúcej zimnej sezóne 2013/2014 budú cestári zabezpečovať údržbu 3013 kilometrov ciest, vrátane 635,8 kilometra ciest I. triedy a rýchlostných ciest. Na to má SÚC PSK k dispozícii 120 posypových vozidiel, pričom priamo do výkonu bude nasadených 108 vozidiel. Z vozidlového parku je 21 kusov novších vozidiel Mercedes Benz (do 6 rokov životnosti), ostatné sú po oficiálnej životnosti, takže na cestách v zime budú jazdiť aj vozidlá staršie ako 25 rokov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK