Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Lekári vo FNsP vypovedajú služby, v nemocnici sa vraj pracuje normálne

Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove vypovedajú súhlas s ustanoveniami zákonníka práce, ktorý hovorí o limitoch pre prácu nadčas a pohotovosť.

(ilustračné foto: smARTin)
(ilustračné foto: smARTin)

Uviedla to pre TASR námestníčka LPS pre chirurgické odbory FNsP Ľubomíra Romanová. V nemocnici sa však vraj pracuje normálne.

Podľa námestníčky sa niektorí lekári takýmto spôsobom snažia pripraviť si pozíciu pre vyjednávanie o zmene pracovných dohôd. Manažment nemocnice tento krok vníma ako neférový, pretože so zástupcami lekárov viedol otvorené bilaterálne rokovania o všeobecných pracovných podmienkach.

Ako dnes uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková, ide o tretinu lekárov, ktorí k dnešnému dňu náhle vypovedali služby. Výpovede lekári začali doručovať v pondelok (11.11.).

Aktivita Lekárskych odborových zväzov (LOZ) má iba jedinú podmienku a to, aby sa do pracovných zmlúv doslovne skopírovali paragrafy zákona o novom navýšení miezd lekárov k 1. januáru 2014“, povedala Čižmáriková.

Ministerka Zuzana Zvolenská po schválení zákona sľúbila zástupcom LOZ, že sa zákon premietne aj do ich pracovných zmlúv. V Prešove riaditeľ lekárom predstavil nové zmluvy, kde je podľa Čižmárikovej presne napísané, že výška základnej zložky mzdy zamestnanca sa riadi ustanoveniami príslušných platných právnych predpisov. Zástupcovia LOZ však odmietajú túto formuláciu. V zmluve nechcú odvolávku na platný zákon, chcú presné opísanie zákona.

Podľa hovorkyne je ministerka prekvapená, že lekári spochybňujú aj vlastnú legislatívu, ktorej neprijatie podmieňovali ďalšími nátlakovými akciami v nemocniciach. Prichádzajú stále s novými požiadavkami. Zákon majú - legislatíva je platná, dodatky riaditelia uzavrieť chcú. Napriek tomu LOZ stupňujú napätie v štátnych zdravotníckych zariadeniach a opäť robia obštrukcie, čím narúšajú korektné dohovory.

Zvolenská požiadala zástupcov LOZ o vysvetlenie tejto situácie na pracovnom stretnutí v piatok (15. 11.) o 11.00 h. na pôde Ministerstva zdravotníctva SR.

Podľa informácií predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského je vypovedanie služieb niektorých lekárov vo FNsP v Prešove iniciatívou Prešovského LOZ. Dodal, že LOZ považuje požiadavky týchto lekárov za legitímne. O ďalšom postupe bude podľa neho rokovať Klub predsedov LOZ 14. novembra v Banskej Bystrici. „Situácia v Prešove nie je kritická a pomerne hysterickú reakciu zo strany ministerky Zvolenskej považujeme iba za snahu prekryť kauzu bielenia zdravotnej karty dojčaťa v Nitre“, napísal v stanovisku Visolajský.

Súvisiace články
14.11.2013 Lekári vo FNsP vypovedali služby,zdravotná starostlivosť nie je ohrozená
Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK