Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Denne vyše dvesto návštevníkov

Z ruiny nová dominanta, ktorá sa teší obľube nielen domácich, ale i návštevníkov nášho mesta! Denne totiž prešovskú unikátnu technickú pamiatku - Vodárenskú vežu, od jej minulotýždňového otvorenia navštívi v priemere vyše 200 "vyhliadkárov".

Obdivovať krásy jej výhľadu tak môžu návštevníci denne, od pondelka do nedele v čase od 10:00 h do 18:00 h.

Minulý týždeň sa niesol v znamení otvorenia jedinečnej stavby v meste Prešov, ktorá posledné roky chátrala. Na základe podpisu Memoranda o spoločnom postupe pri vytvorení Krajského informačného centra a revitalizácii vodárenskej veže, deklarovali koncom minulého roka primátor Prešova Pavel Hagyari a predseda PSK Peter Chudík ich spoločný cieľ - rozvoj cestovného ruchu v tomto regióne. Spoločná investícia do revitalizácie veže predstavovala v prvej fáze 200 000 €, čím bola riešená oprava pôvodnej veže a sprístupnenie vyhliadky.

Vodárenská veža, ktorá je v súčasnosti navrhnutá na zápis do evidencie pamätihodností mesta Prešov, sa hneď v prvé dni od jej otvorenia teší mimoriadnej obľube. Denne ju navštívi v priemere vyše dvesto návštevníkov nielen z Prešova, zvedaví návštevníci boli aj zo susedných Čiech a Poľska, Anglicka, či dokonca z Vietnamu. Tí sa o veži, ktorá ponúka výhľad až na Tatry dozvedeli od svojich známych z Prešova a okolia, ale boli nasmerovaní aj z prešovského Mestského informačného centra. „Je to úžasné vidieť mesto z vtáčej perspektívy, na našich výletoch po Slovensku sme takúto možnosť ešte nemali, budú to skvelé fotografie na pozdravy pre naše deti“, uviedla pani Marta, ktorá sa na vežu prišla pozrieť s manželom až z Liptova. Veža je tak od minulého týždňa zdarma sprístupnená verejnosti, otvorená je denne od pondelka do nedele v čase od 10:00 h do 18:00 h.

Tento technický unikát bol postavený v prvej polovici 20. storočia ako súčasť projektu vodovodnej siete a nachádzal sa na nej rezervoár s objemom 350 metrov kubických. Objekt, ktorého výška je 29 m, sa neskôr prestal používať na pôvodné účely, bol prestavaný, v dolnej časti vybudovali reštauráciu a obchod a na jej vrchole vznikli presklené vyhliadkové priestory. Posledných 23 rokov bola nevyužívaná, chátrala, v týchto dňoch tak v „novom šate“ ponúka výhľad na celý Prešov, dokonca až na Tatry. V ďalšej etape revitalizácie sa ráta so spustením výťahu a vytvorením Krajského informačného centra, malej kaviarničky či reštaurácie.

Foto: Matúš Vencúrik

Súvisiace články
28.1.2014 Vo vodárenskej veži už otvorili kaviareň a vyberajú aj vstupné 23.1.2014 Jedinečný výhľad láka domácich i turistov 13.11.2013 Foto: Otvorenie Vodárenskej veže 13.11.2013 Vodárenská veža láka svojim výhľadom až na Tatry! 5.11.2013 Foto: Prešovská vodárenská veža po rekonštrukcii
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK