Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Ľudia zo Sedlíc oddávna pracovali predovšetkým na poli a v lesoch

Od čias, keď sa v sedle na južných svahoch Šarišskej vrchoviny usadili prví ľudia, živili sa predovšetkým prácou na poli a v lese. Túto skutočnosť dokumentuje aj erb obce Sedlice (okres Prešov), zobrazujúci postavu muža v modrom poli, ktorý drží v rukách sekeru a drevorubačskú pílu.

(foto: sedlice.sk)
(foto: sedlice.sk)

Podľa historických záznamov prvá písomná zmienka o tejto obci, vzdialenej 25 kilometrov od Prešova, pochádza z roku 1329, ale slovanské usadlosti v uvedenej lokalite existovali vraj už pred 11. storočím. Niektoré pramene informujú, že názov obce mohol pravdepodobne vzniknúť od slova sedlo, v ktorom dedina ležala, alebo od slova sídlo.

Starosta obce Imrich Krajňák uviedol, že ich dedina bola zrejme najstaršou v povodí potoka Sopotnica. Sedličania boli oddávna známi kolári, stolári, drevorubači a roľníci. V roku 1787 tam stálo 81 domov a v nich žilo 617 obyvateľov. O 40 rokov neskôr sa počet domov zvýšil na 101 a žilo v nich 759 ľudí.

Za jeden z významných medzníkov považujeme aj založenie Hasičskej jednoty v roku 1924, ktorej tradície sa nám darí dosiaľ udržiavať prostredníctvom dobrovoľného hasičského zboru. V roku 1947 sme tu mali obecný rozhlas a dedinské kino. Zvláštnosťou bolo aj otvorenie dedinského kúpaliska v strede obce“, vysvetlil starosta.

Dnes majú Sedlice 1018 obyvateľov a v obci je plne vybavená infraštruktúra. Základnú školu navštevuje vyše 160 žiakov, je tam materská škola, kinosála s javiskom, hasičská stanica, zdravotné stredisko, obchody, služby a pošta.

Čo sa týka cirkevného života, väčšina obyvateľstva sú rímskokatolíci, ktorí sa stretávajú na bohoslužbách v Kostole Premenenia Pána. Ten bol zrekonštruovaný v roku 2001 a dominuje pekne upravenému areálu. V ňom sa nachádzajú na kameni umiestnené dosky s Desatoro božími prikázaniami.

Kultúrne tradície udržiava predovšetkým FS Sedličan a jeho mládežnícka základňa. Obec myslí aj na rekreačné vyžitie. Okrem športovísk postavili aj tri detské ihriská s vkusnými drevenými prvkami.

Sedlice nadviazali partnerské vzťahy s rovnomennou českou dedinou Sedlice, v Srbsku je ich partnerskou obcou Ďurdjov s asi 5000 obyvateľmi, kde žije značná slovenská menšina.

Ľudia zo Sedlíc pracujú v neďalekom Prešove, ale aj v drevárskej firme, poľnohospodárskom družstve či dvoch kameňolomoch. Tie vraj dodávajú kameň na výstavbu slovenských ciest, ale vozí sa aj do Poľska.

Súvisiace články
3.12.2013 Turistov stále viac láka jedinečný prírodný úkaz Dunitová skalka
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK