Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Turistov stále viac láka jedinečný prírodný úkaz Dunitová skalka

Jedným z najobľúbenejších miest obyvateľov Sedlíc, okres Prešov, je prírodná rezervácia Dunitová skalka. Sopečné sily tu na južných svahoch Šarišskej vrchoviny pred mnohými rokmi vytvorili jedinečný útvar, ktorý dnes láka turistov - laikov i odborníkov.

Jedným z najobľúbenejších miest obyvateľov Sedlíc, okres Prešov, je prírodná rezervácia Dunitová skalka (foto: TASR)
Jedným z najobľúbenejších miest obyvateľov Sedlíc, okres Prešov, je prírodná rezervácia Dunitová skalka (foto: TASR)

Prírodná rezervácia bola vyhlásená v roku 1964 na rozlohe necelého pol hektára a patrí medzi najstaršie maloplošné chránené územia Prešovského kraja. Lokalita je ľahko pozorovateľná priamo z obce a prístup k nej nie je náročný, takže sa sem môžu dostať i starší ľudia a aj rodičia s malými deťmi.

Prírodná rezervácia predstavuje malý ostrovček vyvrelej horniny – dunitu, ktorý vznikol sopečnou činnosťou zhruba pred 60 miliónmi rokov. Je to hornina tmavej farby, ktorá môže pripomínať napríklad uhlie. Na Slovensku je málo takýchto útvarov“, vysvetľuje Sedličan Peter Hrušecký, ktorý je zároveň pracovníkom regionálneho centra Štátnej ochrany prírody (ŠOP)v Prešove.

Zdôraznil, že na tomto skalnatom útvare rastú vzácne a ohrozené rastliny, pripomínajúce paprade. Konkrétne ide o slezinník nepravý a slezinník klinovolistý. Obe tieto rastliny v tomto prostredí dlhodobo sledujú botanici.

Slezinník nepravý je dokonca evidovaný ako druh európskeho významu a z toho dôvodu ŠOP pristúpila k tomu a zaradila túto lokalitu do národného zoznamu chránených území európskeho významu“, dodáva Hrušecký.

Konštatoval, že neďaleko tejto skaly sa nachádza ďalšie územie, kde sa vyskytujú podobné, ale menšie útvary, sú však menej viditeľné. Keďže turistika do tejto oblasti bola živelná a ťažko bolo chrániť toto územie, obec v spolupráci so Štátnou ochranou prírody sa rozhodli vybudovať v lokalite náučný chodník. Ten má vyše dva kilometre a na jednej strane má informovať o vzácnom území a rovnako upozorniť návštevníkov, ako sa majú ľudia správať v štvrtom stupni ochrany.

Vznikol krátky náučný chodník s ôsmimi zastávkami, na ktorom sa návštevníci dozvedia základné informácie o obci, o chránenom území, sieti území Natura 2000. Chodník ich privádza k samotnej skale, na tabuli sú zobrazené významné druhy rastlín a môže ich tam vidieť“, doplnil Hrušecký.

Obec spolu s ochrancami prírody v rámci projektu presadili výnimku a vznikol tu altánok s vybetónovaným bezpečným ohniskom. Pri živelnej turistike totiž ľudia často zakladali ohne na rôznych miestach a hrozilo, že sa rozšíri aj na vzácne porasty.

Na toto miesto často prichádzajú aj sedlickí žiaci, ktorí sú organizovaní v turistickom krúžku.
Radi chodíme do prírody, v krúžku je nás okolo 20 a v tejto lokalite sme boli už veľakrát. Okrem toho cez našu dedinu prechádza aj veľký turistický chodník, ktorý vznikol v mikroregióne Čierna Hora“, uzavrel 14-ročný turista Michal Mačišák.

Súvisiace články
30.11.2013 Ľudia zo Sedlíc oddávna pracovali predovšetkým na poli a v lesoch
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK