PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/12984/presovsky_kraj_uz_po_desiatykrat_oceni_osobnosti_regionu.html

Prešovský kraj už po desiatykrát ocení osobnosti regiónu

Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku už 10. raz ocení významné osobnosti regiónu. Slávnostné odovzdávanie najvyšších ocenení v Prešovskom samosprávnom kraji – Ceny Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a Ceny predsedu PSK sa uskutoční 13. decembra na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove.

Prešovský samosprávny kraj od roku 2004 mapuje aktivity a úspechy ľudí, ktorí žijú v našom regióne. Pretože nie domy, nie stromy, ale ľudia – práve ľudia, ktorí sa snažia a idú za svojím snom, sú naším bohatstvom“, uviedol predseda PSK Peter Chudík.

Poslanci Zastupiteľstva PSK vybrali z 24 nominácií troch laureátov. Patrí medzi nich podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák za osobné zásluhy pri zviditeľňovaní a pozitívnej prezentácii Slovenskej republiky v európskom a svetovom priestore. Ďalším laureátom je slovenský dramatik, spisovateľ, teatrológ a pedagóg Karol Horák, ktorému bude cena udelená pri príležitosti životného jubilea 70 rokov za dlhoročný a mimoriadny prínos pre rozvoj dramatickej tvorby. Cenu PSK pre horolezca Petra Šperku, príslušníka Horskej záchrannej služby, in memoriam, ktorú získal za dlhoročnú obetavosť a zanietenosť pri záchrane ľudských životov a zdravia a prácu v radoch horských záchranárov, prevezme jeho manželka Jana.

Predseda samosprávneho kraja sa v tomto roku rozhodol udeliť cenu Krajskej organizácii Únie žien Slovenska v Prešove za dlhoročné aktivity v rôznych oblastiach spoločenského života, podporu záujmovej činnosti žien a pomoc sociálne odkázaným rodinám. Druhým laureátom Ceny predsedu PSK sa stala Regionálna zložka Slovenského zväzu včelárov Prešovského kraja za dlhoročné úsilie za uchovávanie včelárskych tradícií a propagáciu Prešovského kraja a jeho produktov doma a v zahraničí. Tretie ocenenie patrí Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Prešove za vynikajúce výsledky vo výchovno-vzdelávacom procese a príkladnú prezentáciu školy a kraja.

Myšlienka oceňovať osobnosti a inštitúcie za prínos k rozvoju regiónu vznikla v roku 2004.

TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

 
12.12.2013 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1442 krát