Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Ceny PSK dostali M. Lajčák, K. Horák a in memoriam P. Šperka

Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku už jubilejný desiaty raz ocenil významné osobnosti regiónu.

Cenu PSK si na scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove prevzali podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák, teatrológ a pedagóg Karol Horák. Cenu PSK udelili aj in memoriam horolezcovi Petrovi Šperkovi, príslušníkovi Horskej záchrannej služby.

Vážim si veľmi túto cenu, pretože to je cena, ktorá má spája s týmto krajom. A ja som sa tu vyrástol, odtiaľto mám najbližších priateľov, moja rodina tu žije. Je to súčasť mojej identity, ku ktorej sa hlásim a pre mňa je potešiteľné zistenie, že aj tento kraj sa hlási ku mne. Veľmi si to vážim a je to pre mňa aj záväzok do budúcnosti, do mojej práce“, povedal po prevzatí ceny šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Troch ocenených vybrali poslanci Zastupiteľstva PSK z 24 nominácií. O ďalších troch ocenených rozhodol aj predseda PSK Peter Chudík. V tomto roku sa rozhodol udeliť Cenu predsedu PSK Krajskej organizácii Únie žien Slovenska v Prešove, Regionálnej zložke Slovenského zväzu včelárov Prešovského kraja a Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Prešove

Kraj doteraz takto ocenil 52 osobností a inštitúcií. Medzi doterajších držiteľov Ceny PSK patria napríklad Michal Kováč, prvý prezident Slovenskej republiky, Prešovská univerzita, diecézny biskup František Tondra, Jeho Blaženosť Nikolaj, prešovský eparcha Ján Babjak, eurokomisár Ján Figeľ, kardinál Jozef Tomko, Horská záchranná služba, či folklórny súbor Šarišan.

Súvisiace články
14.12.2013 Šéf diplomacie M. Lajčák prvýkrát navštívil Prešovskú univerzitu 13.12.2013 Foto: Cena PSK 2013
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK