Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Obec Hrabkov má bohatú históriu, okrem kostola tu stál kedysi aj kláštor

Obec Hrabkov je vzdialená od mesta Prešov približne 20 kilometrov a vo svojom katastri má hneď niekoľko zaujímavostí.

(ilustračné foto)
(ilustračné foto)

V kronike sa spomína, že tu u nás v Hrabkove kedysi stál kláštor. Niekde sa spomína, že ho vystavili augustiniáni a niekde benediktíni. Určite sú archívne dokumenty, kde sa to uvádza. V dnešnej dobe už neexistuje, lebo okolo roku 1987 došlo k úplnej asanácii poslednej steny kaštieľa, kde zostala ruina jednej steny z kameňa. Padlo to vtedy na susediaci rodinný dom, a preto sa zlikvidovalo všetko“, uviedol starosta obce Hrabkov Jaroslav Hovančák.

Na mieste kláštora teraz stojí kríž a okolo neho sú lipy. Popri tomto mieste vedie hlavná cesta v obci, takže podľa starostu je dosť viditeľné. Kostol v Hrabkove, ktorý je zo 14. storočia, bol postavený z nevyberaného kameňa s nehaseným vápnom a jeho veža z tesaných skál. Vo veži je zvon údajne zo spomínaného kláštora. Kostol, ktorý bol postavený v románsko-gotickom slohu, by farnosť chcela rekonštruovať.

Starosta pripomína, že v okolí sú aj prírodné krásy. Jednou z nich je prírodná pamiatka hrabkovský zlepenec či kopec Rohačka, odkiaľ je za dobrého počasia vidieť aj na Tatry. Každoročne sa v obci uskutočňuje napríklad Silvestrovský výstup na tento kopec.

Hrabkov má v súčasnosti 690 obyvateľov, základnú deväťročnú školu i materskú škôlku. Podľa slov starostu je v obci okrem futbalu obľúbené aj dobrovoľné hasičstvo s dlhou tradíciou. Folklórne tradície zase udržiava folklórny súbor Hrabkovčan.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK