PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13025/samosprava_v_snine_sa_chysta_obnovit_zelezneho_herkula.html

Samospráva v Snine sa chystá obnoviť železného Herkula

K dominantám východoslovenského mesta Snina patrí už vyše 170 rokov železná socha Herkula. Nedávny reštaurátorsky výskum potvrdil, že je na viacerých miestach poškodená. Samospráva sa ju preto chystá zrekonštruovať.
(foto: TASR)
(foto: TASR)

Socha Herkula bojujúceho proti bájnej hydre lermskej s kyjakom v ruke sa nachádza v záhrade sninského kaštieľa. Nedávno ho mesto zrekonštruovalo z prostriedkov Európskej únie.

Samospráva podrobila po renovácii kaštieľa železného Herkula reštaurátorskému výskumu, na ktorý získala štátnu dotáciu v sume 1500 eur. Výskum odhalil vážne poškodenia na soche.

Vzorky mikronábrusov povrchových úprav preukázali, že povrch celej plastiky je aj pod dochovanými vrstvami náterov z väčšej časti pokrytý koróziou v hrúbke do jedného milimetra. Vážnejšie poškodenia hmoty plastiky sú badateľné na troch hlavách hydry a tiež na spodnej strane jej chvosta“, informovala TASR Eva Mihaliková z Mestského úradu v Snine.

Na soche sa podľa jej slov podpísal nielen zub času, ale aj nešetrné zaobchádzanie a vandali. „Veríme že budú čoskoro vyhlásené výzvy na obnovu kultúrnych pamiatok a že ich využijeme práve na reštaurovanie spomínanej plastiky, ale tiež na rekonštrukciu vedľa stojaceho malého kaštieľa“, doplnila Mihaliková.

Nepísaný symbol Sniny má svoj pôvod v neďalekej obci pod Vihorlatskými vrchmi. "Sochu dal odliať zo šiestich kusov železa v roku 1841 Štefan Rholl - majiteľ sninského kaštieľa a tiež majiteľ železiarní v takzvanej Jozefovej doline, terajších Zemplínskych Hámroch, " vysvetlila Mihaliková.

Po odliatí bola socha umiestnená na nádvorí spomínaného kaštieľa, v ktorom kedysi Rhollovci bývali. Stala sa súčasťou dômyselného gravitačného vodovodu a striekajúcej fontány, v strede ktorej stojí dodnes.

Traduje sa, že v železiarňach v Jozefovej doline boli odliate až tri takéto sochy. Jedna z nich sa nachádza v Snine a ďalšia na nádvorí užhorodského hradu na Ukrajine ako súčasť expozície Zakarpatského múzea“, uzavrela Miháliková. Po stopách tretej sochy pátrali v uplynulých rokoch neúspešne viacerí nadšenci. Niektoré písomné pramene tvrdia, že by sa mohla nachádzať niekde v blízkosti maďarského mesta Nyíregyháza.

 
24.12.2013 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 1371 krát