PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13031/fhe-kandracovci.html

FHE: Kandráčovci

Kandráčovci, ktorí majú svoju základňu v Prešove, patria medzi najobľúbenejšie slovenské ľudové hudby, s presahmi do iných žánrov.

Kandráčovci, čiže Ľudová hudba Ondreja Kandráča, sa vznikli v Prešove, na pôde pedagogickej fakulty, koncom 90. rokov. Sformovala sa zostava skúsených muzikantov pôsobiacich vo viacerých prešovských folklórnych súboroch.

Základ súboru tvorí primáš Ondrej Kandráč (husle, píšľalky, spev), cimbalista Ľubomír Šebej, kontrabasista Martin Leško a akordeonista Milan Maťaš.

S týmto kvartetom spolupracujú viacerí ďalší hudobníci, ale aj celá plejáda sólistov. Nielen z oblasti ľudovej piesne, ale ajworld-ethno music, napríklad speváčka Hrdze Veronika Rabadová. Skladbu Kandárčovcov Dva duby remixoval Vlado „Randy“ Gnepa (Mafia Corner) do diskotékovej podoby.

Korene ľudovej hudby sú hlboké, o minulosti rodiny Kandráčovcov sa zmieňuje ich stránka: „Rodina Kandráčovcov pochádza z Krásnej Lúky spod Levočšských vrchov. Monika Kandráčová – popredná speváčka ľudových piesní na Slovensku, manžel Milan Kandráč – akordeonista-, Ondrej Kandráč – huslista a brat Milan - taktiež huslista, po dlhé roky šírili ľudovú a duchovnú pieseň nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Bývalé rodinné zoskupenie muzikantov nahradili súčasní hudobníci ľudovej hudby Milan Maťaš, Ľubomír Šebej a Martin Leško s primášom Ondrejom Kandráčom. Táto štvorica muzikantov začala účinkovať taktiež samostatne.“

Na podnet Slocvenského rozhlasu Košice, kde pracuje O. Kandráč ako hudobný redaktor, nahrali Kandráčovci v roku 2004 svoje debutové CD A čija to chyža, spolu s poprednými spevákmi východoslovenskej rusínskej piesne. Album získal platinovú platňu, podobne ako jeho nasledovník Sinu muj. V roku 2009 vyšlo ďalšie úspešné CD Oj, zabava, na ktoré nadviazali Kandráčovci v roku 2012 albumom Dva duby. Nahrali aj dva vianočné albumy. Okrem toho zazneli tóny tejto ľudovej hudby na dvadsiatke CD nošičov. Kandráčovci absolvovali stovky koncertov, nielen s ľudovkovým programom, doma i v zahraničí.

Web: http://www.kandracovci.sk

Z bibliografie:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7035158/kandracovci-pokrstili-remix-vodkou.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/6014058/kandracovci-hraju-s-veronikou-z-hrdze.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/4896544/kandracovci-pokrstili-nove-cedecko.html
http://korzar.sme.sk/c/6763397/ondrej-kandrac-na-vychode-funguje-kandracomania.html
http://kosice.korzar.sme.sk/c/6764763/ondrej-kandrac-rodicovstvo-je-narocne-ale-krasne.html

 
28.12.2013 | Pridal: Michal Frank | Frenkyho hudobná encyklopédia | čítané: 15053 krát