PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/13040/obec_hermanovce_v_poslednych_rokoch_investovala_do_rozvoja_takmer_milion_eur.html

Obec Hermanovce v posledných rokoch investovala do rozvoja takmer milión eur

Obci Hermanovce, okres Prešov, sa v posledných dvoch rokoch podarilo do rozvoja investovať takmer milión eur. Predovšetkým išlo o peniaze, ktoré získala táto šarišská obec z európskych zdrojov a vládnych dotácií.
Starosta obce Hermanovce Rudolf Šeliga vysvetľuje, z čoho je zložený obecný erb, ktorý symbolizuje predovšetkým to, že obyvatelia sa v tejto dedine oddávna živili poľnohospodárstvom. (foto: TASR)
Starosta obce Hermanovce Rudolf Šeliga vysvetľuje, z čoho je zložený obecný erb, ktorý symbolizuje predovšetkým to, že obyvatelia sa v tejto dedine oddávna živili poľnohospodárstvom. (foto: TASR)

Starosta obce Rudolf Šeliga pripomenul, že opravili časť koryta miestneho potoka, postavili nové multifunkčné ihrisko a dokončujú bytovku s nájomnými bytmi.

Prudké prívalové dažde v dedine, ktorá leží v úzkej doline Hermanovského potoka pretekajúceho Šarišskou vrchovinou, v posledných rokoch narobili poriadne škody. Voda pritekajúca zo svahov zdvihla koryto potoka a zaplavovala komunikácie, dvory, pivnice a studne.

Rozhodli sme sa, že požiadame o dotáciu a postupne sa pustíme do opravy brehov potoka, v ktorom za normálnych okolností nebýva až tak veľa vody. Myslím, že sa nám podarilo pekné dielo, ale ešte sme neskončili“, tvrdí starosta obce.

Prvá etapa v dĺžke 270 metrov, ktorá je v centre obce, sa začala na jeseň 2011 a dokončili ju vlani. Treba však urobiť podobné dva úseky na hornom a dolnom konci toku.

Celkový rozpočet na reguláciu potoka bol 476.000 eur. Niektoré regulácie, ktoré som videl, sú iba brehy, my máme aj tie základy do zeme, tie brehové pätky. Celková úprava toho koryta je na tisícročnú vodu“, zdôraznil Šeliga.

Pred niekoľkými rokmi obec dokončila obytný dom so šiestimi bytmi. Každý rok evidujú takmer 30 záujemcov o bývanie v nájomných bytoch, a preto sa pustili do ďalšej bytovky, kde nájde svoj domov sedem rodín. Tá je už pred dokončením a prví nájomníci by sa sem mali nasťahovať už na jar budúceho roka.

Teraz prebieha pripojenie na plyn a elektrinu a sedem bytov bude pripravených na kolaudáciu. Byty sú určené pre mladé rodiny a postavili sme ich v rozpočtovom náklade 340.000 eur, pričom sme využili dotáciu z ministerstva výstavby a štátny fond rozvoja bývania“, vysvetľuje starosta a pripomína, že v krátkom čase by mohla pribudnúť ďalšia bytovka.

Vďaka eurofondom sa podarilo obci postaviť v blízkosti základnej školy a nových bytoviek aj viacúčelové ihrisko s umelým trávnikom. Ihrisko s plochou 800 štvorcových metrov bude slúžiť na športové vyžitie a slávnostne ho otvorili pred Vianocami.

Naša mládež má záujem o šport, svedčia o tom aj výsledky napríklad vo futbale, ale deti chcú hrať hokej i tenis, takže ihrisko bude určite využité. Postavili sme ho za viac ako 128.000 eur a nechýba tu ani umelé osvetlenie“, uviedol starosta.

Šeliga dodal, že obec má na hornom i dolnom konci vybudovanú časť kanalizácie, ale ako soľ by potrebovala ďalšie vetvy. Problémom sú však roztrúsené rodinné domy v členitom teréne a čistiareň odpadových vôd. Už starý projekt, ktorý bude treba určite prepracovať, hovoril o investičnom náklade vyše 2 milióny eur, ale dnes by to bolo, podľa starostu určite oveľa viac.

 
29.12.2013 | Autor: TASR | Samospráva | čítané: 2446 krát